Er kritisk til fiskeriministerens svar på om Kystmuseet får laksekonsesjoner til finansiering av nasjonalt havbruksmuseum.

Kystmuseet har som kjent søkt om å få tre såkalte spesialkonsesjoner for laks, som er tenkt å finansiere et nasjonalt havbruksmuseum ved hurtigbåtterminalen på Sandstad.

Det fikk de avslag på i juni 2017, og klaget deretter til Nærings- og fiskeridepartementet.

Men etter snart et år har departementet ennå ikke tatt en avgjørelse.

Etterlyser svar fra Sandberg

Stortingsrepresentant Jorodd Asphjell(A) sendte i februar skriftlig spørsmål til fiskeriminister Per Sandberg om hvordan det går med finansieringen av museet.

- Hvordan vil fiskeriministeren legge til rette for etableringen av et nasjonalt havbruksmuseum, spurte han.

Sandberg svarte at det er mange måter å finansiere et nasjonalt museum, men at hovedregelen for støtte fra det offentlige er på maksimum 60 prosent. Men det finnes det ikke penger til i følge Sandberg.

- Museene i Sør-Trøndelag har i en årrekke ønsket å etablere et havbruksmuseum og har søkt om økonomisk støtte til dette hos vekslende regjeringer, herunder flere fiskeriministre fra Arbeiderpartiet. Oppdrettsnæringen er en viktig del av norsk nærings- og industrivirksomhet, og det er således også mitt ønske at det etableres et godt museumstilbud som ivaretar havbruksnæringen, på lik linje med at det finnes bransjemuseer for andre næringer, som for eksempel fiskerimuseet i Bergen, Oljemuseet i Stavanger og Landbruksmuseet i Ås. Det er imidlertid hittil ikke funnet midler i budsjettene til å bevilge de beløp som er nødvendige for å etablere et havbruksmuseum.

Angående den pågående klagebehandlingen i departementet om de tre spesialkonsesjonene, svarer han slik:

- Departementet gjør en grundig vurdering av søknaden og bakgrunnen for denne, før endelig vedtak fattes.

Nytt spørsmål - samme svar

I april fulgte Kristian Torve(A) opp med et nytt spørsmål til Sandberg.

- Når kan initiativtakerne til etablering av et nasjonalt havbruksmuseum forvente at ministeren er ferdig med sin grundige vurdering av saken slik at et vedtak og svar foreligger?

Men Sandberg er heller ikke nå mye klarere, når han svarer tilbake den 17. april.

- I begrunnelsen for spørsmålet viser representanten Kristian Torve til mitt brev til Stortinget 14. februar 2018, som var et svar på spørsmål nr. 888 fra representanten Jorodd Asphjell, vedrørende etablering av et nasjonalt havbruksmuseum. Det vises videre til at det haster med en avklaring i saken med tanke på femtiårsmarkeringen for oppstarten av det norske oppdrettseventyret.

I mitt brev av 14. februar 2018 fremgår det at departementet gjør en grundig vurdering av søknaden før vedtak fattes. Jeg kan imidlertid ikke si et eksakt tidspunkt for når saken kan forventes ferdig utredet, skriver Sandberg.

- Vegrer seg for å ta beslutning

Terje Sørvik(A), nestleder i Fylkesrådet i Trøndelag fylkeskommune og fylkesråd for regional utvikling er ikke fornøyd med svaret fra Sandberg.

- Jeg blir litt overrasket over at Sandberg ikke ønsket å ta tak i dette initiativet på en bedre måte enn han signaliserer gjennom svaret sitt. Man må kunne forvente at det formelle rundt disse spesialkonsesjonene avklares og at det blir tatt en beslutning på det etter ett års venting. Dette vitner om at Sandberg bare trør vannet og vegrer seg for å ta en beslutning, mener Sørvik.

- Er det viktig å få en beslutning uansett resultat?

- Selvfølgelig vi en positiv beslutning. Jeg mener det er viktig at havbruksmuseet får konsesjoner slik at man kan drive viktig formidling av den unike historien om havbruksnæringen.

- Men er det viktig å få avklart svaret, selv om det blir nei?

- Ja det synes jeg. Det vil være med på å legge premissene for hvordan man skal gå videre med planene om havbruksmuseet.

Sørvik sier de nå vil legge frem en sak for fylkesutvalget.

- Vil dere ta spørsmålet opp med departementet?

- Vi må sette oss ned og diskutere strategien rundt dette, men det ser jeg ikke bort i fra.