Flertallet av politikerne i Hitra kommunestyre dro etter torsdagens kommunestyremøte for å rydde søppel i fjæra på Haltland ved Sandstad.

Der var det mer enn nok å ta av. I løpet av knappe to timer var det nok søppelsekker til å fylle to store tilhengerlass, som Hamos kom og hentet.

- Dette må vi bare fortsette med. Det er ikke annet å gjøre, sier en lettere oppgitt Tor Johan Sagøy(H).

Ordfører Ole Haugen mener det var viktig at politikerne gjør det de selv prediker.

- Vi har stått frem og sagt at andre må bidra til å samle søppel og være med på strandryddeaksjoner, så da synes vi at vi må gå foran med et godt eksempel. Da var dette et godt initiativ å ta.

- Hva synes du om det dere fant?

- Det er dessverre en solid bekreftelse på at det er et kjempeproblem. Forsøplingen er på mange måter kommet lenger enn det vi får med oss. Konsekvensene har vi fått med oss gjennom de mange medieoppslagene den siste tiden. Det vi husker beste er kanskje hvalen som ble funnet  død med magen full av plast.

Haugen er ikke helt uten dårlig samvittighet selv.

- Min generasjon har vært verstingene på dette området, og etterhvert som man har fått barnebarn så kjenner man på at man ønsker å overlevere noe som ser bedre ut enn tilstanden i dag.

- Hva skal til for å få slutt på at plasten havner i sjøen?

- Det må først og fremst starte med oss selv. En og en hver må endre holdningen sin, og bli mer kritisk til sine innkjøp og vurdere om det er nødvendig med plastinnpakning. Dernest må vi bidra mer aktivt i forhold til det som kastes, slik at mest mulig kan gjenvinnes. Søppel har etterhvert heldigvis fått betegnelsen ressurser på avveie. Det betyr at når vi har noe å kaste, så kan vi kaste på en slik måte at det kommer til anvendelse på en ny måte. Eller gjenbruk for den del.

- Kommer du selv til å følge opp alt det du har sagt nå?

- Jeg håper og tror det. Men jeg skal være ærlig og si at jeg tar meg selv i nakken hver dag for å huske på det. Fordi det går på at man må endre vaner og adferd.

- Hva har du selv mest dårlig samvittighet for?

- Ikke så veldig mye. Men jeg er for dårlig til å sortere ut mat-emballasje. Det skulle jeg vært dyktigere til å sortere ut slik at det ikke går sammen med restavfallet.

Han vil også skryte av det interkommunale gjenvinningsselskapet Hamos.

- Det er viktig å få frem at Hamos er blant de fremste i landet med å legge til rette for at vi kan kaste avfallet på de rette plassene for gjenvinning. Og ikke minst at det er gratis. I for eksempel Trondheim er det ikke det. Og knyttet til aksjonen vi hadde i dag, så henter Hamos der vi samler opp søppelet. Det gjøres så enkelt for oss som mulig. Da er det liten unnskyldning for å ikke å være med og gjøre det som er rett.