Til tross for at vi i dag stort sett finner utedo av den klassiske sorten i landlige omgivelser, var utedoen et konsept som kom fra byene. På landet klarte man seg stort sett med en strategisk plassert busk. En av de enkleste og eldste utedotypene var rett og slett  en stang som var plassert mellom to trær, eller fra vegg-til-vegg. Det ble senere  mer vanlig med en benk med hull i passende størrelser. Tidligere var det alminnelig med flere seter på samme benken slik at å gjøre sitt fornødne kunne være en sosial happening. I dag finnes det et utall forskjellige moderne utedo eller hyttetoaletter i alle prisklasser.

- Ønsket om mer komfort på hytta har skapt et helt eget marked for ulike typer hyttetoaletter, forteller daglig leder ved Hyttetorget på Lade i Trondheim, Arne Hammer.

Brenner avfallet til aske

Hyttetorget er den eneste fagkjeden i Trøndelag som har spesialisert seg kun på hytter. Arne Hammer forteller at forbrenningstoalettene er veldig populære.

- Fordelene med et forbrenningstoalett er at det er enkelt å installere og du slipper å søke kommunen om utslippstillatelse.  I dette toalettet forbrennes alt avfall i et forbrenningskammer. Det du sitter igjen med er en askehaug. Du kan ha et forbrenningstoalett i alle typer hytter og det krever ikke innlagt vann eller noen form for avløpsløsning, sier Hammer.

Man må ha tilgang til 230 V strøm eller 12V gass, og det kreves god ventilasjon i rommet. For de som ønsker vannkomforten et toalett kan tilby, kan et vanntoalett med biomottak være et godt alternativ. Man trenger faktisk ikke innlagt vann eller strøm for å kunne ha denne toalettypen.

- Toalettet bruker bare ½ liter vann for å skylle ned, så man kan bruke en vannbeholder dersom man ikke har innlagt vann, forteller Hammer.  Et vanlig vannklosett bruker rundt 6 liter vann. Avfallet skylles ned i et biomottak under hytta der det harde avfallet komposteres.

Folk vil ha komfort på hytta

En annen variant av vanntoalettet er et med samletank. Her har man en tank under hytta som må tømmes en gang i året, eller ved behov.

- Dette er det nærmeste du kommer det toalettsystemet du har hjemme, forteller Hammer.

Samletankene er fra 1000 til 7500 liter. Velger man dette alternativet må man gjennom en søknadsprosess siden tanken må tømmes med slambil. Det toalettet som er mest likt det gode gamle utedoet har nå fått navnet biologis toalett. I dette toalettet omdannes avfallet til kompost og væsken fordampes.

- Det er et modernisert utedo, og i stedet for det klassiske hullet kan du få porselensstoler, forteller Hammer.

Uansett hvilken hytte man har så mener Hammer at de kan finne en god toalettløsning.  Det finnes løsninger for alle hytter og alle behov.

Hammer ser at flere og flere går bort ifra den gamle utedo-løsningen og vil heller ha mer komfort på hytta. Det mest populære akkurat nå er forbrenningstoalettet og vanntoalett med biomottak, forteller han.