Tirsdag ble det klart at Sintef Ocean ikke fikk støtte fra Siva(Selskapet for industrivekst) til å bygge testsenteret Aquaculture Labs, som var tenkt lokalisert i Blått kompetansesenter på Frøya og med aktivitet både på Hitra og Frøya.

Det skjedde under Sivakonferansen i Trondheim.

Etter offentliggjøringen var Gustav Witzøe fra Salmar invitert til å snakke om Salmars visjoner for fremtidens lakseoppdrett. Han ble imidlertid forhindret fra å komme, og IR-sjef Runar Sivertsen tok derfor oppdraget. Da kunne Sivertsen fortelle at de vil realisere testsenteret uten 30 millioner i støtte fra Siva.

- Salmar har heiet på Sintef Oceans Aquatech Labs, som skal gå inn og utvikle havbruksnæringen, med teknologi og digitalisering sammen med oss. Være med og bygge opp under innovasjonskraften og teknologien, slik at vi får styrket konkurransesituasjonen og øke volumet. Dessverre har vi ikke fått med oss Siva på dette ennå. Men det vi har gjort gjennom et offensivt Sintef Ocean, et offensivt Trøndelag fylke, gjennom offensive vertskommuner, et offensivt næringsliv, NTNU og ACE Aquaculture, så kjører vi Aquatech Labs likevel.

Før Sivertsen kom med denne annonseringen hadde han advart mot de siste årenes utvikling, med stopp i tildeling av mer laks til oppdrettsnæringen, med påfølgende høye laksepriser på grunn av at etterspørselen har blitt større enn tilbudet. De høye prisene har i følge Sivertsen åpnet for at det er lønnsomt for andre land å bygge landbaserte oppdrettsanlegg, som igjen vil konkurrere med norsk oppdrettsnæring.

- Norges fortrinn er at vi er hjemmet til den nord-atlantisk laksen, vi har golfstrømmen med optimale produksjonsregimer for laks. Det har vi fått gjennom at vi er heldige. Denne situasjonen kan vi ikke ta for gitt. De siste årene har vi sett en sterk stagnering i volum og rekordhøye laksepriser. Det er med på å fjerne de konkurransefortrinnene Norge har gjennom de naturgitte forutsetningene, sa Sivertsen.

- Lakseprisene er for høye. Vår jobb er å få ned prisene. Det vi må gjøre er å utnytte det fantastiske utgangspunktet vi har, og utnytte våre havområder og sørge for bærekraftig vekst i nye områder, på laksens betingelser. Det vil være avgjørende for å sikre Norges posisjon som den fremste lakseprodusenten i verden.

Da vil et testsenter som Aqutech Labs kunne være med på å videreutvikle Salmars havmerdkonsept slik at nye områder til havs kan åpnes opp for lakseoppdrett.

I følge Karl Almås, som har koordinert søknaden for Sintef Ocean, NTNU, flere samarbeidspartnere fra næringslivet, vil Aquatech Labs leie seg inn i ledige lokaler i Blått kompetansesenter.

Men det vil etterhvert bli behov for en egen laboratorieenhet for testing av utstyr for havbruksnæringen.

- Det vil vi jobbe for å finansiere sammen med Salmar og de andre samarbeidspartnerne i havbruksnæringen og det offentlige. Da er det naturlig at det vil ligge i tilknytning til Blått kompetansesenter, sier Almås til lokalavisa.

Det er i følge Almås også aktuelt å drive testing av ny havbruksteknologi i forbindelse med næringsvirksomheten som etablerer seg på Jøsnøya på Hitra.