Årets lesertur i samarbeid med lokalavisa Hitra-Frøya og Orklareiser, går til Bodensjøen (som ligger på grensen mellom Tyskland, Østerrike og Sveits), Lago Maggiore (Italias neste største innsjø) og den franske Riviera. Bussreisen går gjennom sju land før man lørdag 16. juni returnerer med fly fra Nice i Frankrike.

Turen startet onsdag morgen fra Sistranda. Målet for dagen var Oslo hvor man om ettermiddagen gikk ombord i Pearl Seaways for å seile til København.

Torsdag morgen våknet øyværingene i den danske hovedstaden. Etter en god frokost fortsatte ferden i buss sørover Sjælland til Rødbyhavn og ferje til Puttgarden i Tyskland.

Det ble en flott sommerdag i Tyskland der termometeret viste opp til 35 grader! Dagen ble avsluttet med middag og overnatting i Hannover.

Fredag fortsatte turen sørover Tyskland via Kassel, Wurzburg og Memmingen, før man krysset grensa til Østerrike ved Lindau og Bodensjøen. Her bodde øyværingene på Hotel Deutschmann i den østeriske byen Bregenz.

Blomsterøya Mainau

Etter frokosten lørdag samlet reisefølget seg i turbussen og kjørte til «blomsterøya» Mainau.

Mainau er en 45 dekar stor øy i Bodensjøen beliggende rett nord for Konstanz, en tysk by mot den sveitsiske grensen. Øya er et eneste stort parkanlegg, med drivhus, gressmatter og en rekke planter av ulike slag. Øya og dets slott, som ble oppført på 1740-tallet, var fra 1932 i grev Lennart Bernadottes eie.

Da han tok over øya var parken såvel som slottet i forfall på grunn av manglende vedlikehold. Han satte straks i gang med arbeidet med å få Mainau tilbakestilt til sin opprinnelige tilstand.

I årene 1939-45 ble han og familien tvunget til å oppholde seg i Sverige på grunn av den politiske situasjonen i Tyskland, men rett etter krigen fortsatte arbeidet med å bygge opp det som i dag er Bodensjøens største turistattraksjon.

Mainau har årlig to millioner besøkende, og 450 ansatte.

Tilbaketuren til hotellet foregikk med båt på Bodensjøen.

Til Italia

Søndag fortsatte bussturen sørover. Først kjørte øyturistene inn i fyrstedømmet Liechtenstein og avla hovedstaden Vaduz et besøk, før de  fortsatte over San Bernardino-passet i Sveits til byen Bellinzona.

Dagens siste etappe gikk  langs nordsiden av innsjøen Lago Maggiore og inn i Italia.

Den idylliske småbyen Stresa blir nå basen. Her skal øyværingene bo fire netter på Hotel Regina Palace på strandpromenaden ved denne vakre innsjøen.

Idylliske perler

Mandagen ble benyttet til båttur på Lago Maggiore som er en innsjø i nord-Italia. Innsjøen er landets nest største, bare Gardasjøen er større.

I løpet av dagen besøkte øyværingene øyene lsola Beila og lsola dei Pescatori - begge idylliske perler på innsjøen.

Fridag i Stresa

Ingen planlagte utflukter sto på programmet tirsdag, og øyværingene kunne nyte fridagen i Stresa, med f.eks en vandretur  i gamlebyen. Eller man kunne bare slappe av i herskapelige omgivelser på fasjonable Regina Palace i Stresa.

I dag (onsdag) går turen til nabosjøen Lago d’Orta. Etterpå blir det hyggelig vingårdsbesøk hos Cantina Fontechiara.

Vinsmaking

Etter frokost onsdag dro turistene på nye eventyr. Første stopp var nabosjøen Lago d’Orta, der det ble en lengre stopp i den idylliske byen Orta San Giulio. Der var det også er mulig å ta en båttur til øya lsola San Giulio for de som ønsket det.

Etterpå ble det hyggelig vingårdsbesøk hos Cantina Fontechiara og anledning til å smake lokale viner.

Rivieraen

Etter frokost torsdag satte bussen kursen sørover mot havnebyen Genova, og videre langs Riviera dei Fiori - Den italienske Blomsterriviera - til man krysset grensa til Frankrike og kjørte videre til Nice.

Fredag var det utflukt til Monaco sammen med en kunnskapsrik lokalguide. Her fikk øyturistene se alle kjente steder og severdigheter, og høre historien om dette sagnomsuste fyrstedømmet.

Det ble også tid til å besøke fjellandsbyen Eze, der man har en fantastisk utsikt over hele kyststripen.

Dagen ble avrundet i Nice før man lørdag avsluttet ferieturen og satte seg på flyet nordover til Trøndelag - rik på minner og opplevelser.