Søkertallene klare, NTNU bekrefter oppstart sykepleieutdanning i øyregionen

Veldig interesse - kampen om de lokale sykepleie-studieplassene blir hard

F.v.: Avdelingsleder ved Dagsenteret for demente, Ann Karin Strøm. Avdelingsleder ved Frøya sykehjem, Kristin Grønskag. Sykepleier i Hitra kommune, Silje Båtvik. Helse- og mestringrådgiver i Frøya kommune, Torny Dahlø Sørlie. Assisterende rådmann i Hitra kommune, Harald M. Hatle. Personalrådgiver i Hitra kommune, Line Røkenes og enhetsleder i Hitra kommunes hjemmetjeneste, May Britt Sollie.  Foto: Cecilia Brurok

Nyheter

NTNU bekrefter nå at det fra høsten av blir oppstart av desentralisert sykepleieutdanning på fire steder i Midt-Norge; Hitra, Selbu, Meldal og Hemne.

Søknadsmassen er stor, viser tall fra Samordna opptak. Det endelige opptaket ennå ikke er klart, men NTNU føler seg nå så trygg på kvaliteten på søkerne at de har bestemt seg for å starte opp. Det som skiller dette studiet fra det samme tilbudet i Trondheim er at det kreves to års relevant praksis.

Hele 45 søkere har studiet i øyregionen som førsteønske, og totalt 295 søkte hit, viser tallene. Det er "bare" ti studieplasser tilgjengelig her ute, slik at kampen om plassene blir hard.

Se lista fra alle studieplassene nederst i artikkelen.


Silje fullførte sykepleier-utdanninga hjemmefra. Nå skal nye øyværinger få sjansen

- Jeg anbefaler virkelig alle å søke, sier Silje Båtvik og deler sine erfaringer.

 

Bekrefter oppstart

- Opptakskontoret er fortsatt ikke ferdig med gjennomgangen, men de mener at tallene slik de er pr i dag er så gode at vi vil fylle de aktuelle studieplassene. Vi bekrefter derfor at studietilbudet vil bli startet opp som planlagt ved alle de fire studiestedene, skriver fagenhetsleder Ingeborg Olaug Kamsvåg ved sykepleie- og yrkesfaglærerutdanning ved NTNU til Orkdalsregionen, som har stått på for å få organisert et desentralisert studietilbud.

Det nye NTNU-studietilbudet er et 3-årig heltidsstudie og det vil bli direktesendt video-undervisning lokalt. Sykepleierutdanninga er 50 prosent teori og 50 prosent praksis, som kan gjennomføres delvis lokalt.

Silje Båtvik har gått desentralisert sykepleierutdanning og angrer ikke på det. Hun og flere av lederne i det lokale helsevesenet skryter av tilbudet og sier det er en unik mulighet til å ta høyere utdanning uten å behøve og flytte.  

 

Behovet er veldig tilstede

Da lokalavisa intervjuet helseledelse og fagarbeidere på Hitra og Frøya foran søknadsfristen i vinter, oppfordret de til å søke. Behovet for flere kvalifiserte sykepleiere er nemlig veldig tilstede. Etter at samhandlingsreformen trådte i kraft har kommunehelsetjenesten fått flere oppgaver å løse.

- Medisinsk behandling som tidligere ble gjort på sykehus skal nå løses i hjemkommunene. Det har blitt en mer kompleks situasjon som krever ulik kompetanse. Vi er på god vei i riktig retning på Hitra og Frøya, men trenger flere hender og hoder, sa avdelingsleder ved Frøya sykehjem, Kristin Grønskag.

- Større sjanse for at de blir værende

Det er flere fordeler med å tilby et desentralisert utdanningstilbud sett fra kommunenes ståsted, sa assisterende rådmann i Hitra kommune, Harald M. Hatle.

- Det koster penger og drive stadig rekruttering over tid. Satser vi i stedet på å utdanne folk som allerede har en lokal forankring er det større sjanse for at de bli værende. Det er en god investering, sa han.

Om det blir studiested på Hitra eller Frøya var på intervjutidspunktet ikke avklart ennå.

- Studiet blir lokalisert hvor flest studenter er bosatt, sa helse- og mestringrådgiver i Frøya kommune, Torny Dahlø Sørlie.

Fornøyd

Håkon Kibsgaard Jordet, daglig leder regionrådet i Orkdalsregionen, er lettet og fornøyd med at søkertallene er så høye.

- Det var ikke selvsagt at vi skulle få et slikt studium lagt ut i regionen vår. Nå har vi fått en god dialog med NTNU og håper vi kan se om det etterhvert å utvide med andre typer utdanning også, sier Kibsgaard Jordet.

Han kjenner ikke til hvor søkerne kommer fra, men antar at de fleste som har søkt seg til studiested Hitra tilhører ytre deler av regionen.


Tall fra Samordna opptak pr. 8.juni

Hitra:

Studieplasser: 10

Søkere/søknader: 295

Søknader førstevalg: 45


Meldal:

Studieplasser: 10

Søkere/søknader: 448

Søknader førstevalg: 129


Hemne:

Studieplasser: 8

Søkere/søknader: 311

Søknader førstevalg: 29


Selbu:

Studieplasser: 8

Søkere/søknader: 388

Søknader førstevalg: 77