Frivillige fra en mengde lag og organisasjoner ble søndag kveld hyllet for innsatsen sin i den store plastdugnaden.

- Det handler om å skjerpe seg, siterte Odd Arne Arvesen fra Mausund feltstasjon, når det gjelder spørsmålet om hva hver enkelt av oss kan gjøre for å hindre videre

Plastdugnaden som SpareBank1, EiendomsMegler1, Hamos og lokalavisa Hitra-Frøya sto bak i mai fikk en ellevill oppslutning, hvor over 1.000 personer øyregionen samlet nesten 5.000 sekker med plast og annet avfall i naturen. Søndag kveld fikk de sin hyllest av SpareBank1SMN, i form av et trivelig arrangement i Frøya kulturhus.

Det var frøyaordfører Berit Flåmo som fikk være konferansier på arrangementet, og hun var overveldet over oppslutningen om dugnaden.

- Vi har alltid plukket søppel i fjæra, men hvalen som døde på Sotra, med magen full av plastposer, ble en tankevekker for oss alle, sa Flåmo.

Foto: Krzysztof Zboralski

Størst engasjement i øyregionen

Banksjef Anders Gåsø i SpareBank1 på Frøya måtte "noe beskjemmet" innrømme at banken, som skal ha kontroll når det gjelder tall, feilberegnet totalt med tanke på hvor mange sekker de skulle betale for etter endt dugnad.

- Vi hadde aldri trodd at engasjementet skulle bli så stort, og utbetalingen tilsvarende stor. Av alle kommunene som var med på dugnaden, fant vi det største engasjementet på Hitra og Frøya, sa Gåsø.

Mest plastsøppel i Midt-Norge

Odd Arne Arnesen fra Mausund feltstasjon orienterte om flyteavfallet feltstasjonen har håndtert på øyene  utenfor Frøya, og mente det er mer maritim forsøpling i midt-norge enn i resten av landet. Det skyldes havstrømmene langs norskekysten, som går inn mot land akkurat i vårt område. Et landingskart for plast, viste hvor det meste av plasten samlet seg opp.

De frammøtte fikk se bilder av forsøplingen, både i fjæresteinene og i bukter og vann, og de fikk se bilder av mageinnholdet på mink, nise og lange, som alle inneholdt plast.

- Jeg tror heller ikke det går an å ta en jordprøve som ikke inneholder mikroplast, sa Odd Arne Arnesen.

Frivillige fra en mengde lag og organisasjoner ble søndag kveld hyllet for innsatsen sin i den store plastdugnaden. Foto: Krzysztof Zboralski

Metodeutvikling

Arnesen fortalte om metodeutviklingen Mausund felststasjon har hatt, slik at de nå kan plukke over ni kubikkmeter med plast på en dag, mot to kubikk per dag i starten. Han snakket også om hvilke konsekvenser forsøplingen har nå, og om hvilke konsekvenser vi kan se om femti år.

- Jeg spurte elevene på Nabeita oppvekstsenter om hva vi kan gjøre i kampen mot forsøpling. Svaret fikk jeg like før jeg skulle avslutte foredraget og dra derfra. En sjuåring rakk opp hånda og spurte: - Kan vi ikke bare skjerpe oss?

Odd Arne Arnesen sa også at det har blitt mindre taustumper i sjøen  fra oppdrettsanleggene, etter at feltstasjonen har tatt opp problematikken rundt flyteavfallet med hvert enkelt anlegg.

Imponert konsernbanksjef

Trolig hadde ikke den frivillige innsatsen i plastdugnaden vært like stor om ikke SpareBank1 hadde lokket med hundre kroner per fylte sekk. Banken gir deler av overskuddet tilbake til samfunnet, i form av stipender og støtte til lokale prosjekter.

Konsernbanksjef Eli Arnstad var imponert over innsatsen i øyregionen, spesielt over Klubben grendalag, som hadde fylt opp hele 1.299 sekker.

Til stede på arrangementet var også leder i fylkeskommunens klimaråd i Trøndelag, Tommy Reinås, som minnet om at kloden vår består av 70 prosent hav, og at det var viktig å ta vare på det.

Skal tømme vann i Froan

Etter en kaffepause kunne den lokale banksjefen, Anders Gåsø dele ut det synlige beviset på hvor mye skoleklasser, lag og organisajoner hadde gjort seg fortjent til, i form av kroner etter hvor mye de hadde samlet inn.

Under samme seanse fikk Mausund Feltstasjon 50.000 kroner til kartlegging, både av mengde og opphavsregistrering, av marint avfall, og 150.000 kroner til et prosjekt som starter opp i august, hvor feltstasjonen skal tømme alle drikkevannskildene i Froan naturreservat, og rense dem for plast. Bildene Odd Arne Arnesen viste av det forurensede drikkevannet til fugler og dyr i Froan sjokkerte nærmest tilskuerne, og man forstår hvilken enorm jobb en slik rensing er.

Charlotte Audestad Foto: Krzysztof Zboralski

Om att og om att

Hitterværingen Charlotte Audestad underholdt med en minikonsert som gledet like mye som tanken på hvor store mengder avfall som er fjernet fra skjærgården vår. Charlotte har absolutt ordet i sin makt, både gjennom tekstene i sangene sine, og småpraten mellom låtene.

- At frøyværingene slo hitterværingene i denne plastdugnaden, gjør ingenting. Det er greit så lenge det er for en god sak, sa Charlotte.

Selv om dugnadsinnsatsen for miljøet var kjempestor i mai, ligger det meste av plastavfallet som er kommet gjennom femti år fremdeles i strandkanten på holmer og skjær. Det gjør at mange mener plastplukkingen må fortsette. Konsernbanksjef Eli Arnstad siterte Olav Duun: "Du blir aldri ferdig med ein god gjerning. Aldri. Det må gjerast om att og om att, livet til endes."