- Lørdag (16. juni) har alle hitter- og frøyværinger sjansen til å være med på en liten historisk hendelse i Hitra kirke: Det blir flerkulturell gudstjeneste med påfølgende kirkekaffe i forsamlingshuset på Melandsjø, forteller kirkeverge Hege Terese Myhren.

Her blir absolutt ulike smaker på mange vis, ikke bare med kaker av ulik nasjonalitet under kirkekaffen, men også i språk, drakter og liturgiske ritualer under gudstjenesten,

- Birgittasøstrene som er katolske nonner på Tiller i Trondheim, kommer. Det samme gjør Hadush Habteweldi, eritreisk diakon på Frøya og Hitra, og Wondwosen Mengesha – etiopisk prest i Trondheim. Sammen med soknepresten på Frøya, Knut Torfinn Øydna, kantor Silvio Krauss og diakon Maria Anonsen, ønskes alle hjertelig velkomne til Hitra kirke, forteller kirkevergen.

Hitra kirke

Hitra kirkelige fellesråd

Det er Hitra kirkelige fellesråd som inviterer til flerkulturell gudstjeneste på lørdag. Sammen med sokneprest Knut Torfinn Øydna på Frøya, som har hoved-ansvaret i Hitra kirke denne dagen, tror Hege Terese Myhren at det blir en fin og annerledes opp-levelse for alle som tar turen til kirka – og/eller til kirkekaffen i etterkant.

Kirkekaffen starter ca. kl. 1315 i forsamlingshuset på Melandsjø, ca. 100 meter fra kirka. Her blir det bl.a. portugisiske kaker, polsk og eritreisk bakst, og ei «skuffkak» eller to av norsk opprinnelse. Kaffe og te hører med til småpraten rundt bordene, og kanskje blir det en liten sang fra Carpe diem i løpet av kaffestunden.

Sokneprest på Frøya, Knut Torfinn Øydna, har hovedan-svaret i Hitra kirke denne dagen (privat foto)

«Smeltedigler»

Både hitter- og frøyasamfunnet er i senere år blitt «smeltedigler» hva språk, kultur og nasjoner angår, spesielt i skolene. Når Hitra kommune og Hitra frivilligsentral har invitert til møtene med tema «fra INNvandrer til INNbygger» denne uka, mener kirkevergen det er naturlig at kirka deltar og følger opp.

- For med stor innvandring fra andre nasjoner, mer enn 60 nasjoner er representert på Hitra, vil også mange ha ulike trosretninger enn hva vi i mange generasjoner har vært vant med i samfunnet vårt.

- Med stor forskjellighet og mange fremmedspråk blant oss, er salmene i gudstjenesten kjente for de fleste, og de skal synges på engelsk, forteller kirkevergen.

I tillegg blir det innslag av det internasjonale koret Harmundi i Gabriëla Lukassens ledelse, sanggruppen Carpe diem, som består av fire damestemmer og Familiekoret under kantor Silvio Krauss ledelse.

- Her er altså noe for alle sanser, sier Myhren.

Hadush Habteweldi

- Spente

- Det er diakonen vår, Maria Anonsen, som i vinter tok initiativet til denne flerkulturelle gudstjenesten, og nå nærmer vi oss gjennomføring, sier kirkeverge Hege Terese Myhren.

- Vi er spente alle sammen, dette er jo ikke noe vi har gjort før. Ja, vi ønsker alle riktig hjertelig velkomne til en noe annerledes gudstjeneste i Hitra kirke og kirkekaffe i Forsamlingshuset etterpå!, avslutter hun.