Etter at tømmestasjonen på Kalvøya ved Sandstad ble ødelagt for flere år siden, har ikke bobilturistene hatt noen tilrettelagte steder å tømme toalettene på hverken på Hitra eller Frøya. Men nå begynner planene å konkretisere seg igjen på begge øyene.

På Frøya har tre firma svart på kommunens anbudsrunde for etablering av faste tømmestasjoner: Frøya Transportsenter vil bygge på Hamarvika, Frøya Utleie AS vil bygge ved gamle Flatval ferjeleie og Rabben Marina på Sistranda vil bygge ved marinaen. Men saken er utsatt etter at firmaet Kystteknikk også har levert en idé om mobile tømmestasjoner.  (se også lenger ned i artikkelen)

Vil forhandle om tomt

På Hitra jobbes det ifølge rådmannen for en mulig etablering av fast tømmestasjon i Lervågen i Fillan.

Pensjonistpartiets Per Ervik har etterlyst handling fra kommunens side etter at det helt tilbake i 2015 ble foreslått å anlegge en tømmestasjon og også en bobil-parkering i dette området, som har gangavstand inn til sentrum. Rådmannen sa i siste formannskapsmøte at utfordringa er at kommunen ikke har avsatt egen tomt til dette, men at det tas initiativ overfor grunneier i Lervågen.

Denne skissen med ønske om plassering av bobiltømming og -parkering ble levert til Hitra kommune i 2015 av Lars Olsen.

- Vi som stor turist-øy må få på plass tømemstasjon igjen snarest. Vi får av og til melding om at det foregår illegal tømming, noe som er utrolig uheldig. Vi har et ansvar alle sammen for at bobilturistene får tømt under skikkelige former, sier Ervik til lokalavisa.

Ny ide fanget interessen

Frøya kommune utlyste i fjor en anbudsrunde for bobiltømme-stasjon. Etter at det først bare kom inn et tilbud, valgte kommunen å avlyse anbudsrunden. Dermed ble det ikke etablert noe sted hvor bobil-turister kan tømme sine etterlatenskaper til den sommersesongen som var. Foran denne sesongen har altså tre tilbydere beskrevet sine planer.

Men da politikerne skulle ha saken til behandling tidligere denne uka, ble saken utsatt (Med fem stemmer mot de to stemmene fra H og Frp). Ideen fra Kystteknikk fanget interessen. Firmaet skisserer  en mobil container som kan utplasseres der det er behov for en tømmestasjon. Stasjonen utrustes med solcelle-anlegg for strømdrift og regnsamler til bruk for spyling.

Kystteknikk har levert en grovskisse på en mobil tømmestasjon som skal kunne driftes uten tilkopling til strøm og eksisterende vannledninger. Foto: Kystteknikk

- Dette er et system som er meget tilpasningsdyktig, og kan med enkle grep kobles direkte opp mot eksisterende strøm, vann og kloakknett om det er mulig/ønskelig. Samtidig er dette også mulig å sette ut hvor som helst uten at det er behov for dette, noe som medfører en betydelig reduksjon i kostnadene for å utplassere en tømmestasjon der det er dårlig tilgang til egnede tilkoblingsmuligheter, skriver daglig leder Vebjørn Gulbrandsen i Kystteknikk til Frøya kommune.