Fredag åpner kafeen Fyrmesterhuset. Kafeen ligger i Fyrmesterhuset like nedenfor fyret på Sula. Det er også laget et lite museum her, og fredag formiddag åpner kafeen med et musikalsk innslag.

- Kafeen blir drevet av Alma Skolmen som byr på nybakt brød med rabarbrasyltetøy fra egen hage, samt annet pålegg som blant annet Salami og Brie. Det vil også bli servert ulike kaffevarianter, ostekake, brownie og Fyrmesterdrops, forteller Ola Flyum i Stiftelsen Sula Fyr.

Lørdag blir det også en historisk vandring på Sula der gjestene skal besøke noen av Sulas sjåer (sjøhus) og det nyåpnede Sula-museet på Kulturhuset. På en av sjåene blir det også et musikalsk innslag og det er Ola Flyum som skal guide.

Stiftelsens leder har skrevet en historisk bakgrunn for Fyrmesterhuset. Vi gjengir denne her:

Johan Jøstensen arbeidet til sammen 25 år på Sula fyr. Først som reserveassistent (1912-18), deretter som fyrvokter på Sletringen fyr mellom 1919 - 1923, Landegode fyr (1923 - 33) og som fyrmester Sula fyr (1933-1952). Johan Jøstensen (1882 - 1964) kom fra den lille gården Lavdal på Frøya. Foreldrene var Jøsten Olsen Ness og Online Iversdatter. Johan hadde tre søsken Ole Edvard Jøstensen LavdalIngeborg Jøstensdatter Lavdal og Anna Jensine Jøstensdatter Holm.

Han tok handelsskolen og gikk i lære som skredder og skomaker. I tillegg til slikt arbeid, mønstret han også på fiskefartøyer på Sula i skreisesongen. Her møtte han sin første kone, Helga Marine (Koch) Petersdatter Riber (1886 - 1920).

Kvinnelig fyrvokter

Helga hadde seks søsken og var en vakker kvinne. Hun var også arbeidsom og vikarierte også en periode for sin mann på Sletringen fyr. Johan ble langvarig syk og trodde selv han hadde fått den fryktede spanskesyken. Kvinnelige fyrvoktere var ikke vanlig. Tross det fornemme navnet, vokste hun opp i enkle kår. Det var lite igjen av Koch- og Riiber-familiens fordums rikdom.

Døde i barsel

Dessverre ble deres lykke kortvarig. Deres første barn Julie døde bare ni år gammel i 1914. Hun hadde en hjertefeil. Helga slet også med voksende hjerte. Johan forsøkte å finne leger som kunne hjelpe sin kone og datter. Blant annet reiste de til Stockholm for søke hjelp, men forgjeves.  Deres tredje barn skulle bli det siste. Den 11. november 1920 døde Helga i barsel uten Johan ved sin side. En høststorm hindret han i å forlate Sletringen og han kom seg derifra først et par dager etter hennes død.

Bare én vokste opp

Bare deres gutt Arnolf Julian Jøstensen (1911 - 87) vokste opp på Sula. Han bodde hos sin tante Magda før han flyttet til Bodø i nærheten av sin far. Johan hadde fått jobb på Landegode fyr rett utenfor Bodø.

Her møtte Johan sin nye kone Ingeborg Rebekka Selnes (1887-1981) som også kom fra en fyrfamilie. Hennes far Peder Oluf Mikalsen var fiskerbonde og fyrvokter på Bjørnsund fyr på Landegode. Selv arbeidet hun som lærer og tok også vakter på fyret og i fjøset. Sammen fikk Ingeborg og Johan tre barn, Jostein Per (1925-87), Inger Johanne (1931-) og Tormod Olav (1936 - 2011) som vokste opp på Sula. Jostein og Tormod etablerte senere Sula Mek. Verksted.

Bondegård på fyret

Fyret ble drevet som en gård med ei ku, sauer, høner, kaniner, duer og en gris. I tillegg hadde Ingeborg en kjøkkenhage på sørdelen av huset. Hun deltok aktivt i frivillig arbeid - deriblant Sanitetsforeningen - og fungerte også som hjelpepleier.

På Sula var hun mest kjent som Fru Jøstensen, noe som vitnet om distanse, men folk var alltid velkommen på fyret. Ikke minst omreisende emissærer og prester overnattet ofte hos Ingeborg.

Samfunnsengasjert

Johan Jøstensen var svært engasjert i Sulasamfunnet og deltok i ulike komiteer for å bedre livsvikårene for fiskerne. "Skriv det på´n Jøstensen", spøkte folk på Sula. Mange ganger var det også det som skjedde i tider hvor fisket var dårlig og det  var vanskelig å "krite" mat på butikken. Som statsansatt satt fyrmesteren bedre i det enn de fleste.

Demonterte prismet

Under krigen var han svært opptatt av krigens gang og leste illegale aviser. Han gjemte avisene i skorsteinen. Hans datter Inger ble skremt da hun oppdaget avisene, men turde ikke fortelle noen om funnet.

I mars 1944 demonterte tyskerne den kostbare fyrlinsa for å sette fyret ut av drift. De fryktet en alliert invasjon i Norge. Johan var til stede under arbeidet og ble forferdet da han så den ene soldaten bruke hammer på linseramma for å løse en skrue. Hammeren slo feil, traff glasset og en bit løsnet.

Bygde nytt hus som 70-åring

Etter at Johan ble pensjonist i 1952 bygget han murhuset Nordsett. Huset ble tegnet av Jostein Jøstensen. Sammen med innleide arbeidsfolk bar familien stein og sement for å sette sammen de ferdiglagede elementene. De besto av deler laget av tidlig Leca-stein. Johan hadde ambisjoner om en skipshandel og laget derfor full høyde i første etasje. Dette er i dag Fyrmesterhusets kafé. Johan hadde også fem vinterfora sauer i fjøset. I tillegg dyrket de store deler av året egne grønnsaker i en bærbar åker. Det var fiskekasser hvor Ingeborg dyrket salat og andre grønnsaker.

Johan døde som han hadde levd - i fullt arbeid. Han skulle reparere en ljåarv da han falt om i armene til sin svigersønn, Trond Flyum.