- Jeg har hus rett mot fyret, og har sett i kikkerten at folk tar seg inn i fyret, og går helt til topps. Jeg har sett det flere ganger, forteller Erik Sandø på Titran.

I følge han har Sletringen fyr stått åpent i alle fall ett halvår. Han forteller at flere på Titran skal ha henvendt seg til kystverket og varslet om at folk når som helst kan ta seg inn og opp i fyret. Men uten at kystverket har foretatt seg noe.

- Det ene er at det kan bli gjort hærverk. Det andre er at det er farlig på mange vis. Det er blant annet høyspent inne i fyret, sier Sandø.

- Må det skje en ulykke før kystverket gjør noe, spør han.

Sjekket at alt var lukket og låst

Regiondirektør i Kystverket Midt-Norge, Harald Tronstad, opplyser at Kystverket var på Sletringen fyr i forbindelse med ombygging fra kvikksølvrotasjon og sanering av kvikksølv den 7.mai.

Lokalavisa har tidligere omtalt dette arbeidet. Alt kvikksølv i norske fyr skal fjernes og erstattes med en mer miljøvennlig løsning. Det er to fyrstasjoner i regionen Trøndelag og Møre og Romsdal som har linser som roterer i kvikksølvbad, Sula fyr og Sletringen fyr.

- Ettersom det flere ganger har vært rapportert om at fyret var åpent, ble det sjekket grundig at alt var lukket og låst når Kystverket forlot fyret, sier Tronstad.

Fare for kvikksølvforurensing

Harald Tronstad sier videre at ingen skal ha tilgang til fyret på grunn av høyspent inne i fyret og åpne altaner i nesten 50 meters høyde. - Men kanskje mest på grunn av faren for fortsatt kvikksølvforurensing både i luft, vegger, gulv og trapper.

Inne i inngangspartiet er det i følge regiondirektøren satt opp giftskilt. - Dette er ikke uten grunn. Kystverkets ansatte bruker nå spesielle masker for å hindre kvikksølvforgiftning når de er inne i fyret. Å ta seg ulovlig inn i fyret kan være svært risikabelt.

Harald Tronstad