I kveld(onsdag) er det folkemøte for innbyggerne på Nordskaget og omkrets, der Nutrimar vil informere om arbeidet med fjerning av lukta fra fabrikken, som mange har klaget på i løpet av de elleve årene fabrikken har eksistert.

Nutrimar ligger vegg i vegg med Salmars lakseslakteri Innovamar, og bruker avfall derfra til å produsere verdifull lakseolje og laksemel.

Lokalavisa tok seg en rundt rundt Nordskaget for å snakke med tilfeldige folk vi traff om hva de synes om lukten.

- En ekkel lukt

Alf Selvåg bor på Kverva, et par kilometer rett vest for Nutrimar. Vi treffer han ved butikken på Nordskaget.

— Jeg kjenner ikke noe til lukten der vi bor. Vi blir nok skjermet av terrenget. Det er nok verst for de som bor nærmere Nutrimar. Jeg hører at de sliter med lukten.

Han har selv kjent lukten flere ganger når han er i nærheten av Nordskaget

— Det er en ekkel lukt, som folk bærer seg over.

Snakkes det om lukta i bygda?

— Ja det gjør det.

Alf Selvåg.

- Vanskelig å kose seg

En mann fra Nordskaget som jobber på Salmar ønsker ikke å identifiseres i avisa, men uttaler seg gjerne om lukta. Han bor drøyt 500 meter sør-vest for Nutrimar.

— Det er spesielt når det er stille og fint vær at lukta er verst. Da vil man gjerne sitte på verandaen og kose seg, men det er vanskelig å kose seg når det lukter så ille. Da brer lukta seg utover, og lukter hver dag. Når det blåser er det avhengig av vindretningen hvor det lukter.

— Hvordan vil du beskrive lukta?

— Det lukter litt som råtten fisk, og litt brent.

Denne dagen blåser det øst- nordøstlig vind, og akkurat da kommer lukten sigende.

— Hva synes du det lukter, spør mannen

— Det er litt vanskelig å beskrive, men man tenker jo fisk. Jeg har kjent lukt fra fiskefôrfabrikk tidligere og det minner om det, sier jeg. Lukten kan neppe beskrives som god.

- Brakk meg av lukta

Ikke langt unna treffer vi Eno og faren Svein Mathisen. De bor knapt 500 meter vest for Nutrimar.

— Det lukter som fisk. Det er en skjitlukt. Jeg håper den kommer vekk, sier Eno.

— Når vinden står på så er det rett og slett uutholdelig. Det er en kvalm fettlukt som setter seg i nesen. Dritlukta kommer inn på soverommet til og med. Det går ut over livskvaliteten. En dag tidlig i sommer var det verre enn noen gang. Da gikk jeg bare fra bilen og bort til huset, og det var nok til at jeg brakk meg, sier pappa Svein.

— Jeg har ringt til Nutrimar og klaget flere ganger. De sier at de har gjort mye for å redusere lukta, men jeg synes den er blitt verre, mener Mathisen.

Eno og Svein Mathisen.

Elevene vil være inne når det lukter

Ved Nordskaget oppvekstsenter har lærerne og førskolelærerne planleggingsdager før skolestart.

Virksomhetsleder Lise Måsøval bor på Hamarvika og begynte jobben først i juni i år, og har ikke så mye erfaring med lukten.

— Jeg har jo kjent lukten når jeg kjører til og fra jobb, spesielt borte ved butikken i nærheten av fabrikken. Når jeg parkerer på jobb og går inn er lukten svakere. Så tenker ikke mer på lukten før jeg kjører hjem igjen. De ansatte forteller at det var mye verre før, men at de ennå kjenner lukten godt. Det har aldri vært så mye lukt at de har vurdert å ikke gå ut. Men det er enkelte klasserom som er mer utsatt for lukten enn andre. De håper virkelig at den forsvinner, og det tenker jeg også som leder for oppvekstsenteret. Vi hører at de jobber med det, og håper at det stemmer, sier Måsøval.

Hun mener lukten minner om lukten som kom fra limfabrikken på Orkanger, som nå er nedlagt.

En av lærerne sier at det lukter mye når vindretningen går rett fra Nutrimar mot skolen

— Nå kommer lukta igjen sier elevene. Da synes de det er ubehagelig å være ute, og vil heller være inne, sier hun.

En av førskolelærerne vi snakker med forteller at noen barnehageunger har latt som de brekker seg da lukta kom.

Virksomhetsleder Lise Måsøval ved Nordskag oppvekstsenter.

- Aldri vært noe problem

Øst for Nutrimar var det vanskelig å treffe folk hjemme, men vi traff Solveig Bremnes, som bor rundt 200 meter sør for Nutrimar.

— Jeg har ikke kjent noe lukt fra Nutrimar. Det har aldri vært noe problem, sier hun.

Hun har jobbet i fiskeindustrien siden Nordskag-Fisk eksisterte og fikk siden jobb på lakseslakteriet til Salmar, der hun jobbet til hun pensjonerte seg for 18 år siden.

— Hadde det ikke vært for Salmar så hadde Nordskaget vært fraflyttet. Da måtte de ha reist andre steder for å få seg arbeid. Jeg vil bare skryte av Gustav Witzøe og Salmar for det som er bygd opp. Det er kjempegreier. Og Gustav er eiendommelig trivelig, sier hun.

Solveig Bremnes.

Har satt ekspertise på saken

Lokalavisa møter Conor Foster, daglig leder, ved fabrikken til Nutrimar. Det lukter adskillig kraftigere like ved fabrikken.

— Hva har dere gjort for å bli kvitt lukten, og kan det gjøres noe for å bli kvitt lukten?

— Jeg må bare gjenta det vi har sagt tidligere, og det er at vi har gjort  betydelige investeringer tidligere, og vi jobber fortsatt med det. Vi synes ikke det er noe artig at det lukter og vi skulle gjerne ha blitt kvitt lukten i dag. Men vi har ekspertise på saken som kan hjelpe oss med det, sier Foster, som har vært sjef ved fabrikken siden februar i fjor.

Han forteller at det er det Yara-eide selskapet Miljø-teknologi AS som er engasjert for å fjerne lukten. Det var også de som ble engasjert for å redusere luktproblemet i 2015. De skal også delta på folkemøtet.

Skal være mulig

— Hva er egentlig årsaken til lukta, og hva skal til for å fjerne den?

— Det må du nesten spørre ekspertisen om. Men vi har blitt fortalt av dem at det er mulig å fjerne lukten. De har lyktes på flere fabrikker som driver med det samme som oss og andre fabrikker  som driver med fisk. Men problemet er at alle fabrikker er forskjellige, fordi ingen gjør det på akkurat samme måte. Så lukt er et vanskelig problem å løse som du sikkert skjønner. Og Nutrimar er litt spesiell på grunn av måten vi bearbeider produktet på. Det er ikke gjort over natta, men vi jobber med det, sier Foster.

Conor Foster, daglig leder ved Nutrimar.

— Hva føler du om at folk i nabolaget synes det er plagsomt med lukten fra Nutrimar?

— Det synes vi selvfølgelig ikke er noe artig. Fiskeindustrien på Frøya har gjennom historien har vært veldig positiv for samfunnet, og Nutrimar skaper mange arbeidsplasser og verdier på Frøya. Så vi ønsker at Nutrimar skal være en stjerne i boka for Frøya. Det er trist at vi har det problemet vi har, men vi skal få bort lukta.