Kystverkets egen inspeksjon i dag avslørte at det er utført innbrudd på Sletringen fyr ved Titran.

Som lokalavisa skrev for noen dager siden, har folk i området observert noen ta seg inn i fyret og opp på toppen. Dette skal ha skjedd flere ganger. Dette er en svært risikabel handling, advarte Kystverket, da det er fare for både fallskader, strømstøt og ikke minst forgiftning.

Kystverket avviste at fyret har stått åpent og tilgjengelig. Dagens inspeksjon viser at det må være brukt utstyr for å bryte seg inn, forteller regiondirektør i Kystverket Midt-Norge, Harald Tronstad, til Hitra-Frøya.

- Må ha brukt skjæreutstyr

- De må ha brukt skjæreutstyr for å komme seg inn i fyret. Det som var av stengsler har blitt brutt, sier Tronstad.

Kystverkets folk har i dag forsterket stengslene, forteller han.

- Det at folk har tatt seg ulovlig opp i fyret, på tross av at det er satt opp skilt om giftfare, skyldes innbrudd. Å ta seg inn i fyret kan være forbundet med helsefare. Derfor blir det av helsemessige grunner benyttet godt verneutstyr når man er inne i fyret. Jeg håper de som har tatt seg ulovlig inn i fyret ikke har blitt påført helseskade, sier Tronstad.

Kystverkets arbeidere bruker verneutstyr når de skal inn i fyret for å unngå kvikksølv-forgiftning. Foto: Kystverket

- Sjekket at alt var lukket og låst

Det var Erik Sandø på Titran som sist uke fortalte at han flere ganger har sett folk ta seg inn i fyret.

- Jeg har hus rett mot fyret, og har sett i kikkerten at folk tar seg inn i fyret, og går helt til topps. Jeg har sett det flere ganger, fortalte Sandø.

Tronstad opplyste da at Kystverket var på Sletringen fyr i forbindelse med ombygging fra kvikksølvrotasjon og sanering av kvikksølv den 7.mai, og at det da var grundig sjekket at alt var lukket og låst før arbeiderne forlot fyret. Ingen skal ha tilgang til fyret på grunn av høyspent elektrisitet inne i fyret og åpne altaner i nesten 50 meters høyde.

- Men kanskje mest på grunn av faren for fortsatt kvikksølvforurensing både i luft, vegger, gulv og trapper, sa Tronstad. Inne i inngangspartiet er det i følge Kystverket satt opp giftskilt.

- Dette er ikke uten grunn. Kystverkets ansatte bruker nå spesielle masker for å hindre kvikksølvforgiftning når de er inne i fyret. Å ta seg ulovlig inn i fyret kan være svært risikabelt, sa Tronstad.