70-års industrihistorie i bokform

I disse dager lanseres ei bok om industristedet Hestvika.
Nyheter

Gjennom historier, intervjuer med veteraner og masse bilder fra fabrikklivet fortelles i kortform historia knyttet til stedet Hestvika gjennom de siste 70 åra. Det startet i 1948 da Torbjørn Strøm kjøpte et trelastlager fra Nekolai Dahl, bygde om og kom i gang med hermetikkfabrikk. Astor Canning så dagens lys gjennom samarbeid mellom Torbjørn Strøm og Asbjørn Sauesund i Sauesund Preserving i Brattvågen. Der drev han allerede en hermetikkfabrikk. Deres navn ga også fabrikken navn: ASTOR.


Det ble 50 år med Astor i Hestvika med far Torbjørn og sønnen Torleif Strøm i ledelsen. Fra krabbe via tangmel, sei og sild til ørret og laks ble det begivenhetsrike år. Boka skildrer først utviklinga gjennom årene fram til Midnor Group AS overtok i 1998 med Helge Gåsø og Ole L. Haugen ved roret. Midnor fikk fem turbulente år. Veksten hadde vært stor, det samme var gjelda. Samtidig var lakseprisene på et lavmål. I 2003 fikk Sparebanken kalde føtter, grep inn og overtok Midnor. Tilbake satt to eiere frustrerte og skuffet. Og folkemøtet i Fillan som også er beskrevet i boka, ble en seanse som det ennå snakkes om.


Torleif Strøm (bidlet) hadde ideen og Svend Sivertsen har vært redaktør av boka som utgis på forlaget Vindfang 

 

Sparebanken sto på sitt, gjorde kort prosess og solgte selskapet til Lerøy Seafood Group ASA til stor forargelse i lokalmiljøet. Gjennom 15 år har Lerøy holdt ord, blitt i Hestvika og etablert en meget solid virksomhet med mange arbeidsplasser. Det har blitt 70 fargerike år som skildres i kortform i boka. Mange begivenheter, flere intervjuer og bilder som forteller en interessant lokalhistorie.

Torleif Strøm hadde ideen og Svend Sivertsen har vært redaktør av boka som utgis på forlaget Vindfang. Nå har trykkeriet gjort sitt og boka er i salg.