Tre gull til Hitra gårdsmat i VM i ost

Oste-gründer Bodil Birkeland og yster Beyene Gebhrans ved Hitra gårdsmat. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.  Foto: Lars Otto Eide

Nyheter

Hitra gårdsmat på Helgebostad har i helga vunnet hele tre gull i World Cheese Awards, eller også kalt et verdensmesterskap i ost, for grotteostene sine. Det ble gullplasseringer for ung grotteost, vanlig grotteost og vellagret grotteost.

- Det er helt fantastisk. Og helt uventet, sier Bodil Birkeland til lokalavisa Hitra-Frøya når gullene er sikret og feiringen såvidt har begynt. Bodil og ysterne på Hitra gårdsmat har i en årrekke vunnet mange svært høythengende priser for ostene.

De tre nye gullene er nye, prydfulle fjær i hatten for det meritterte ysteriet. Bodil Birkeland er svært fornøyd med hvordan de ansatte på gården bidrar til osteproduksjonen.

- Jeg er veldig begeistret over Beyene og Kristine, det er de som yster den gode osten. Uten dem hadde det ikke blitt noe ost, sier Bodil. Hun legger også til at den lengst-lagrede av de premierte grotteostene, er det Elisa Monsø som står bak.

F.v. Beyene Gebhrans, Bodil Birkeland og Kristine Kappus 

 

Bodil er svært glad når lokalavisa snakker med henne på telefon fra mesterskapet i Bergen. Men likevel relativt sindig; på spørsmål om hvordan gullene skal feires, svarer hun:

- Vi sitter her med et glass rødvin. I kveld skal vi drøye den til fem over halv ti før vi legger oss, normalt legger vi oss halv ti, sier hun med et fornøyd smil.

Kongeparet brukte mye tid til å prate med Bodil om ost ved sitt besøk i øyregionen.  Foto: Lars Otto Eide

- Vi har sprengt grensene, vi er litt sånn overivrige

Prisvinner Bodil med "dårlig nytt" til de som ønsker enda mer ost.

 

Tidligere i dag har hitterværingen også snakket med Adresseavisen. Her forteller hun at den unge, prisvinnende osten er laget som en nederlandsk gouda.

- Den andre var faktisk hele fem år gammel. Den var laget i 2013, forteller hun.


Ifølge adressa.no har trønderske ysteri hentet hjem hele sju ostegull i helgas World Cheese Awards.

- Supergull betyr at de er blant de 68 beste ostene i verden, plukket ut av 240 dommere, som også kommer fra hele verden, skriver avisa. Blant disse 68 er selve verdensmesteren kåret. I år ble det lagret goudaost fra Krokeide i Bergen.


Bodil Birkeland og Yngvar Sæther vant i 2012 Hitra kommunes kulturpris for sin innsats.

- Selv sier de at de ikke er flinke, men arbeidsomme. Men i tillegg har de en voldsom energi, et stort pågangsmot og er heller ikke redde for å satse eller på å prøve ut nye ting. Sammen har de våget å starte foredling av gårdens produksjon, og å lykkes med dette er ofte vanskelig, ble det sagt under utdelinga av kulturprisen.


Vinnere med velvilje

Hitras kulturliv, frivillighet og næringsliv ble ærbødig hedret. Hele tre priser utdelt under årets Hitterkveld.