- Nå er det siste mulighet for gratis HPV-vaksinering

Viktig tilbud til unge kvinner.

  Foto: Cecilia Brurok

Nyheter

Nå nærmer det seg siste frist for gratis HPV-vaksine til kvinner født 1991 eller senere. Det betyr at unge kvinner som ønsker å starte gratis HPV-vaksinasjon, må gjøre dette innen dette årets slutt. Tilbudet er gitt til kvinner på både Frøya og Hitra.

Vaksine anbefales til unge kvinner fordi den forebygger livmorhalskreft og annen HPV-relatert kreft.

HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De fleste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, oftest i ung alder. Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til kreft.


#sjekk deg

Anette (29): - Ikke vent så lenge som meg

Mer enn tre år etter at legen ba henne sjekke seg, tok hun prøvene. Da fikk Anette Skarsvåg påvist celleforandringer som kan være forstadiet til livmorhalskreft.

 

Livmorhalskreft er den vanligste formen for HPV-relatert kreft. Hvert år får om lag 350 kvinner i Norge livmorhalskreft og 60-100 dør av sykdommen. Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt.

- Unge kvinner har en unik mulighet til å beskytte seg mot livmorhalskreft ved å få HPV-vaksine. Nå er det viktig at alle får med seg at det er siste mulighet for å starte gratis HPV-vaksinering, sier Ingrid Kristiansen, kommuneoverlege i Frøya kommune.


- Vil anbefale alle å ta vaksinen

I november i fjor ble det klart at kommunen tilbød vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine) for kvinner født i 1991 og senere.

 

HPV-vaksinasjon består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6-12 måneder. De som er i gang med vaksinasjon kan fullføre innen utgangen av juni 2019.

Kommunelege Ingrid Kristiansen opplyser at unge kvinner i målgruppen kan få vaksinen ved å henvende seg til den lokale helsestasjonen. På Frøya foregår vaksinasjonen på helsestasjonen på fredager mellom kl. 12.00 og 15.00.

- Skulle ikke dette tidspunktet passe, så er det bare å ta kontakt for å avtale tid, sier kommuneoverlegen.

Sammt tilbud gjelder for Hitra. Alle i målgruppa kan ta kontakt med helsestasjonen for avtale. Mona Torgersen er kontaktperson tlf 90893172.


Tilbyr vaksine mot livmorhalskreft

Hitra og Frøya kommuner med gratis tilbud til unge kvinner.