Se og hør god jul til Hitra og Frøya på mange språk

God jul på mange språk

Nyheter

På lørdag, 15. desember hadde vi på biblioteket Jul med Engler. Det var et fint integreringsarrangement, som er til alle, og særlig best for småbarnsfamilier. På arrangementet i år var det personer fra fire forskjellige land.

De laget kjempefin julepynt. Vi fikk også smake gode ting fra Portugal, Polen, Tyskland og Norge.

Det var en kjempekoselig ettermiddag. Vi lyttet på julesanger fra forskjellige land i forskjellige språk. Jorun Foss fortalte fine julehistorier og leste juleboka for barn som var her. Johan spilte gitar og vi fikk høre og synge norske julesanger sammen. Det er så viktig for barn å føle tilhørighet, å bruke morsmålet sitt som er jo knyttet med hele kulturen fra hjemlandet.

 

Det er en stor sak med integrering og muligheten for at utenlandske som bor her i Norge kan vise noe fra sin tradisjon, og at nordmenn kan samtidig vise noe fra den norske tradisjonen. Slik vil folk merke at det finnes ulikhet, men også felles ting, felles sak. Og da er det lettere både for dem som er innvandrere og for dem som er herfra, med bedre forståelse. Det er flott å observere at to familier, som kommer fra forskjellige land, som har annerledes tradisjon, kultur og språk finner noe som er felles og kan ha felles forståelse av samme ting og har respekt på hverandre, og på dette som er også ulik fra dette, som man kjenner «fra alltid».

Vi tok også opptak med julehilsen i forskjellige språk.

Se videoen øverst i denne artikkelen

Jeg synes at det er veldig viktig at folk fra ulike land kan samles sammen, i en god atmosfære, god stemning, og snakke sammen om forskjellige ting som gjelder alle oss som menneske. Det kan vare noe store ting, eller små ting, det kan være jul eller et annet tema, det kan være Frøya som sted til å bo eller bøker som man liker best, sanger, språk, språkutvikling hos barn og mye mer. Det er en viktig ting at folk, uansett hvor de kommer fra, har noe felles til å snakke om, oppleve, glede seg .

Og det gleder meg veldig at biblioteket er et sted hvor de kan møtes, og at en av bibliotekets roller er å være møteplass. Frøya bibliotek jobber veldig aktivt for å være en slik møteplass for folk som bor her og til besøkende fra andre steder.

Vi håper at alle får god jul. Alle som jobber på biblioteket ønsker dere godt nytt år.

Monika Kopaczek-Styczen