En av tre viltpåkjørsler skjer nå frem til nyttår

Illustrasjonsbilde fra tidligere påkjørsel  Foto: Einar Brendboe

Nyheter

I fjor ble det registrert 708 kollisjoner mellom bil og vilt i Trøndelag de siste tre månedene av året. En av tre viltpåkjørsler i løpet av året skjer nå frem mot nyttår, viser statistikk hentet fra Hjorteviltregisteret.

En dag tidligere denne uka meldte politiet i Trøndelag at hadde mottatt hele ti meldinger om påkjørt vilt.

- Det er mørkt ute, snøen er like glatt som i fjor og dyrene kommer plutselig ut i veien. Så kjør forsiktig, oppfordrer politet.


Fra sidelinja

- Er jegerene blitt dingsepersoner?

Kristina om menns forfall

 

–  Det er en markant økning i antall viltpåkjørsler den siste delen av året. November i fjor hadde dobbelt så mange påkjørsler sammenlignet med september, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige i en pressemelding.

Mørkere kvelder, føreforhold, sesongtrekk og høstjakta er noen forklaringer på hvorfor det er spesielt mange viltpåkjørsler om høsten og tidlig vinter.


Demp farten

Sammenstøt med store dyr som elg og hjort kan føre til alvorlige personskader og store materielle skader, spesielt om hastigheten er over 80 kilometer i timen. Høy fart gjør det også vanskeligere å oppdage og reagere i tide på dyr som er på vei inn i veibanen.

– Vær ekstra oppmerksom og demp farten, spesielt på utsatte veistrekninger og tidspunkt på dagen. Flest ulykker skjer mellom klokken 07 og 08 på morgenen, og etter klokken 17 og frem mot midnatt, sier Eklo. 


 

Meld fra hvis du kjører på dyr


Kjører du på et dyr har du plikt til å melde fra. Å etterlate skadde dyr er straffbart. Skadde dyr vil ofte prøve å gjemme seg og er vanskelig å finne. Dermed kan de bli liggende i dagevis og lide en smertefull død.

– Kontakt Politiet på 02800, de rekvirerer viltnemnda. Merk stedet der du kjørte på dyret slik at det blir enkelt å starte søket, sier Eklo.


Gode råd:

·  Demp farten, spesielt på utsatte vegstrekninger og tider på døgnet.

·  Vær ekstra oppmerksom der det er mye vegetasjon nær veien.

·   Fareskilt er utplassert langs veien av en grunn.

·   Meld fra til Politiet hvis uhellet er ute. Det er straffbart å etterlate skadde dyr.