- En fungerende røykvarsler er våken og følger med. Også når du sover!

Det brenner ofte midt på natten.

Sjekk røykvarsleren, oppfordrer Johan Pettersen i Frøya brann og redning. 

Nyheter

Seks ganger hver måned begynner en bolig å brenne midt på natten i Trøndelag. Det mener Johan Pettersen  i Frøya Brann & Redning bør være en tankevekker, og ber om at alle sjekker røykvarsleren ved inngangen til årets mest brannfarlige måneder.

Brannvesenene i Trøndelag rykket ut til 75 boligbranner mellom kl. 23 og 07 i fjor.

- Når det brenner er hvert sekund avgjørende. Man overlever ikke lenge i en bolig som raskt fylles opp av røyk, så man er helt avhengig av tidlig varsling for å redde seg selv og de man bor sammen med, sier Pettersen.

Les også: En dag på jobben med Frøya brannvesen:


 

Bytt batteri i røykvarsleren

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

- Ta gjerne en liten brannøvelse for beboerne i huset og sjekk at alle vet hva de skal gjøre når brannalarmen er utløst, oppfordrer Johan Pettersen.

Han påpeker at om røykvarslere ikke er ferskvare, så i hvert fall ikke tenkt å vare evig. Sjekk alderen på varsleren din, brann/røykvarslere blir forbedret hele tiden og en generell anbefalt ‘’aldersgrense’’ er 8-10 år før utskifting. De fleste brann/røykvarslere i dag har også en best før dato skrevet på.

- En fungerende røykvarsler er våken og følger med, også når du sover. Sørg for å gå brannsesongen i møte med nye batterier, og kontroller at du hører varsleren godt, sier Pettersen


Sjekk slokkeutstyr

han ber oss også ta en sjekk på brannslokkeutstyret i hjemmet.

- Sjekk at alle er kjent med plassering av slokkeapparat eller brannslange, og evt. tilleggsutstyr som f.eks. slokkespray og slokketeppe. Sjekk også tilstand på dette med det samme. Ta gjerne kontakt med brannvesenet om noe er uklart i forbindelse med kontroll av slokkeutstyret.

Desember og januar mest brannfarlig

Desember og januar er årets mest hektiske måneder for brannvesenet i Norge.

- Vi trekker innendørs, fyrer i peisen, lager fet mat på komfyren, tenner lys og ikke minst – drikker mer alkohol. Denne kombinasjonen er direkte brannfarlig, sier Johan Pettersen i Frøya brann & redning som ønsker alle en god og brannsikker jul!

På roykvarslerdagen.no finner du mye nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten for deg og dine.