I 1849 ble Maren Olsdatter Jektvik dømt til døden for å angivelig ha forgiftet sin ektemann Ola.

166 år senere fortsetter den tidløse historien om Maren å røre publikummet i Dolm Kirke.

Utsolgt premiere

Musikkspillet "Maren dømt til døden" som annen hvert år drar hundretalls av mennesker, settes opp for ellevte gang i år. Premieren i går kveld (tirsdag), var full av forventningsfulle publikummere.

I hovedrollene denne gang, finner vi Line Heie Hallem som Maren og Andreas Ven Langø som Olas bror, Andres.

Begge gjør sterke og troverdige rolletolkninger.

Resten av rollebesetningen gjør også en svært god jobb i å skildre personene i Marens univers.

Ulrikka, spilt av Karen Haugan, vitner mot Maren.

Snudd om på scenebildet

Det er Arnstein Langåssve som har hatt regien på Maren-spillet i år og i samarbeid med manusforfatter Svein Bertil Sæther har de fått inn en del nytt i manuset.

- I år har vi snudd om på scenebildet. Gjort forestillingen enklere, mer glidende og med raskere overganger.  Forestillingen er gjort mer helhetlig og det er mer flyt i dialogene. I tillegg har vi jobbet mye med persongalleriet, kunne årets produsent Unni Cicilie Haugen, fortelle lokalavisa i forkant.

I tillegg har Maren fått en ny musikalsk drakt i år, ved musikalsk leder Rune Tylden.

- Marenkoret har blant annet fått en mer sentral posisjon denne gang og vi har to nye solistnummer, en duett og en solo.

Maren-koret har fått en mer sentral rolle i år.

Nærhet til Maren

Under årets Marenoppsetning sitter publikum som i et amfiteater inne i kirkerommet på Dolm. At publikum kommer så nært innpå scenen gjør at stykket føles intenst, nesten ubehagelig til tider, men det gjør også historien veldig levende.

At stykket om Maren dømt til døden er bygd på ei faktisk hendelse, gjør det ekstra spesielt å kunne oppleve forestillingen i kirka hvor Maren selv ble konfirmert og gift, hvor hun tjenestegjorde og hvor hun er gravlagt. Like i nærheten ligger også Bruholmen på Dolmøya hvor retterstedet hvor Maren endte sine dager.

F.V: Bjørn Erik Myhren, Rita Karstensen, Andreas Ven Langø, Necia Davies.

Maren for femte gang

Familien Sjøbakk ved mor Conny, Anna og Stian overvar premieren på Maren-forestillingen i går.

At det var en kjempebra oppsetning, er de alle tre enige om.

- Maren dømt til døden må vi bare få med oss og dette er den femte gangen vi ser stykket. Selv om det er den samme fortellingen og vi vet hvordan det slutter, er det alltid like spennende å se hvordan stykket er vinklet, forteller Conny som opprinnelig er hitterværing, men bosatt med familien i Rissa.

- Vi har likt alle oppsetningene vi har sett av Maren så langt, og årets Maren synes vi er minst like bra som de foregående, legger hun til.

Full av beundring

- Dette er den første gangen jeg ser Maren dømt til døden, og jeg er full av beundring.

Det kunne Bernt Brevik fortelle etter forestillingens slutt.

Brevik som er museumsdirektør ved museet Kystens Arv i Rissa har selv erfaring med teater, deriblant «Den siste viking» og han forteller at han lot seg imponere av flere elementer i oppsetningen.

- Jeg synes at hele forestillingen satt så godt. Alle var så samspilte og det var flyt i hele stykket. Musikken var nyere enn jeg hadde trodd på forhånd og den harmonerte godt med innholdet i stykket.

Han trekker også fram manusforfatter Svein Bertil Sæther.

- At Svein Bertil er faglig sterk, i kombinasjon med det å være idérik, gjenspeiles i manuset til Maren dømt til døden som er selve grunnpilarene i stykket.

Han syntes at de profesjonelle skuespillerne gjorde en god jobb, - i tillegg var det mange av de lokale skuespillerne som utmerket seg og som vi godt kunne brukt i våre egne produksjoner, smiler Brevik og legger til; - jeg kommer tilbake å ser Maren igjen, om to år.

Maren dømt til døden spilles hver dag, til og med førstkommende lørdag, 18.juli.