Forventer godt besøk

I morgen (lørdag) går årets Haltendag av stabelen. Arrangementet er et samarbeid mellom Stiftelsen Halten og Halten fiskarheims venner, og det forventes stort besøk.

FORBEREDT: Ragnar Grønås (t.v) og Erling Ulvan er ledere i henholdsvis Stiftelsen Halten Nekolai Dahls Minne og Halten fiskarheims venner. Neste helg skal de, og alle deres medhjelpere, samarbeide om Haltendagen. 

Nyheter

Lørdag 18. juli markeres den tradisjonelle Haltendagen, og da har Stiftelsen Halten Nekolai Dahls Minne sin nye leder, Ragnar Grønås, allerede litt peiling på hva han har i vente. For Ragnar fikk en pangstart i lederjobben han overtok etter Laila Støen i mai.

- Starten har bare vært fantastisk. Allerede dag to fikk Frode Øien og jeg en stor og spennende utfordring da et cruiseskip med over sytti passasjerer og en gjeng med guider ankret opp utenfor her. De kom til land i småbåter og ville se øya, forteller Ragnar.

Han og Frode tok utfordringen på strak arm, og etterpå var både de, guidene og passasjerene fornøyde.

Været et en utfordring

Ragnar Grønås har oppdaget flere utfordringer. Den største er været.

- Vi er avhengige av godt vær, slik at gjestene våre, særlig de som reiser på egne båter, kan komme seg ut hit. Og så langt har vi hatt en del seilbåter innom. Men været kan vi som kjent ikke gjøre noe med.

Også rutetilbudet er utfordrende for stiftelsen og drifta av den.

Vi opplever rett som det er at rutebåten er forsinket, og dermed får kortere liggetid enn annonsert. Da får vi ikke gitt de rundreisende det tilbudet vi ønsker å gi dem, enten det er servering eller guidede turer til for eksempel fyret.


 

Ventelister i Haltenhelga

Bjugningen Grønås kan fortelle at stiftelsen har hatt bra med overnattinger så langt denne sesongen, men at det har vært mest i helgene.

- Vi har plass til flere, spesielt i ukedagene, sier han.

Men i Haltendagshelga er det mer enn fullt over hele anlegget, bestående av Skanklåna og mange rom på brygga.

- Vi har faktisk venteliste på overnatting den helga, smiler Ragnar Grønås.

Ragnar kan fortelle om en tradisjonell Haltendag, hvor stiftelsen og Halten fiskarheims venner deler på arbeidet og ansvaret. Arrangementets første del, med rømmegrøt – og suvenirsalg og natursti foregår på fiskarheimen, mens det blir historisk foredrag og fest på brygga.


Først til mølla for båtbilletter

- Ådne Røkkum og Jan Ove Berdal er hyret inn til å gi oss god musikk, sier stiftelsens daglige leder.

De nevnte musikerne er populære på Halten, og dermed kan det ligge an til flere hundre mennesker i alle aldre på festen i år også.

På Haltendagen har det fraflyttede fiskeværet spesielt godt besøk fra fosenkommunene, av folk som kommer i egne båter. Men det er også mulighet for de som vil utover via Frøya.

- I år som i fjor har vi leid inn Frøycruise. Den går fra Sistranda om ettermiddagen, og plukker også opp eventuelle passasjerer fra Gjæsingen, Sørburøya og Sauøya. En time etter midnatt returnerer båten. De som ønsker å være med må være klar over at det er bestillingstur, og at det er «først til mølla» når det gjelder å bestille plass.


Til Halten for å kose seg – og for å plukke søppel

I går kveld kom de seg likevel avgårde til Halten, de som for et par uker siden fikk beskjed fra AtB om at det ikke var aktuelt å sette opp tur i påska i år.

 

Ikke angret et sekund

Ragnar hevder at han ikke har angret et sekund på at han tok på seg jobben som daglig leder for Stiftelsen Halten Nekolai Dahls Minne.

- Nei, jeg stortrives i denne rollen, og har bare fått positive tilbakemeldinger fra gjestene våre. Jeg gleder meg også til å samarbeide med Halten fiskarheims venner, og til å bli kjent med øyas «faste» feriegjester, som har tatt så godt i mot meg og ønsket meg lykke til. Nå ser jeg fram til å jobbe med planer for neste års drift, og videreutvikle Stiftelsen Halten NDM som et fyrtårn for reiselivet i Sør-Trøndelag.


- Fikk "lurt" med gutta på Redningsskøyta på 1.mai tog

På Halten trådde mannskapet på redningsskøya til når det skulle arrangeres 1.mai tog.