BEWI høster ros fra ministeren etter miljøpris

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er svært begeistret for nyvinningen fra BEWI, som i dag fikk den høythengende Miljøprisen 2011 for sin redesignede fiskekasse.

Fra høyre Svenn Bekken og Christian Bekken mottok prisen på vegne av BEWI sammen med de andre involverte i prosjektet. (Foto: privat) 

Christian Bekken presenterte den nye kassen for lokalavisa under Nor-fishing i fjor. (Foto: Svein Halvor Moe) 

Glade vinnere. (Foto: privat) 

Nyheter

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er svært begeistret for den norske nyvinningen.

– Norge eksporterer 37 millioner måltider med sjømat hver dag. Da er det utrolig viktig at vi utnytter volumet best mulig. Jeg håper sjømatnæringen, som er avhengig av et rent og friskt hav, lar seg inspirere av dette, sier statsråden.

Miljøprisen deles ut årlig på Designdagen til den bedriften som har utviklet et produkt eller en løsning med de fremste miljøegenskapene.

- Vi ønsker å løfte fram bedrifter som målrettet bruker design for å redusere miljøbelastningen. Grønne verdier og bærekraftighet kommer stadig høyere på dagsorden både nasjonalt og internasjonalt, og vil bli enda viktigere for selskaper som ønsker å hevde seg i fremtiden, sier Eline Strøm-Gundersen, prosjektleder i Norsk Designråd.

Det vakte oppsikt da Norsk Designråd valgte å ikke dele ut prisen i fjor. – Desto mer gledelig at vi på nytt får anledning til å dele ut Miljøprisen. BEWi er en verdig vinner. Sammen med konkurrenten Vartdal Plastindustrier står de bak en nyvinning som kan gjøre norsk fiskeeksport til en langt mindre miljøbelastende industri, sier Strøm-Gundersen.

Kassen kan spare miljøet for 155 000 tonn med CO2 årlig, ifølge emballasjeprodusentene BEWI og Vartdal.

- Endelig blir Norges viktigste emballasje anerkjent, sier Svenn Bekken og Jan Endre Vartdal i henholdsvis BEWI og Vartdal Plast AS.

Å oppnå et miljøvennlig produkt var en av hovedforutsetningene da to av de største produsentene av emballasje i EPS (ekspandert polystyren) i Norge satte i gang et større utviklingsprosjekt høsten 2009. I dag har prosjektet resultert i et helt nytt emballasjesystem for fisk med klare miljøgevinster. Hitra-Frøya presenterte kasse-konseptet i forbindelse med Nor-Fishing i Trondheim i fjor.

Det spesielle med kassene er et nytt patentert produksjonssystem gjør det mulig å feste en film til EPS-emballasjen, noe som gjør de tidligere lokkene overflødige. I tillegg gjør den nye konstruksjonen boksen sterkere med mindre materiale.

– Vi begynte å se på fiskekassene som vi hadde produsert i 20 år, og kom fram til at dette ikke var noe vi ville satse på de neste 20 årene. Vi ønsket først og fremst å droppe lokkene. Dette innebar at omsetningen vår ville synke med rundt 25 prosent, men vi kom fram til at det likevel ville lønne seg i det lange løp, forteller prosjektleder Christian Bekken i BEWI.

Totalvolumet er blitt redusert med 10 prosent og emballasjevekten er redusert med 38prosent, sammenlignet med konvensjonelle fiskekasser. Slik blir emballasjen både billigere og den veier mindre. Dette betyr mer fisk og mindre emballasje på hvert vogntog og fly på vei ut i hele verden, opplyser produsentene.

- Vektreduksjonen ved å ta bort lokk og redesigne emballasjen har ikke bare ført til en økonomisk gevinst. Livssyklusanalyser gjennomført av MISA viser at man kan redusere CO2-utslipp ved flyfrakt med inntil 10,6 %, og 6,2 % ved landtransport. Noe som blir store tall når man ser tilbake på totalvolumet som transporteres rundt omkring i verden, sier daglig leder ved Vartdal, Jan Endre Vartdal, som er svært glad for at juryen har funnet emballasjesystemet Miljøprisen verdig.

- Å motta disse hedersbevisningene er stort for oss. Det er jo utrolig at en fiskekasse kan vinne noe slikt!" Av andre produktfordeler fremhever Vartdal de gode stableegenskapene og de nye ergonomiske håndtakene. At filmen også tåler at emballasjen blir løftet med vakuum er et stort pluss for både effektiv og helsebesparende håndtering. Han mener denne prisen vil føre til både stolthet og engasjement hos de ansatte både hos Vartdal og Bewi.

Eksporten av fisk og spesielt laks er økende og nå nærmer lakseproduksjonen seg 1 milliard tonn. Laksen blir sendt til hele verden og grunnlaget for denne eksporten er emballasjen. EPS har vært bransjestandarden i 46 år og nå blir arvtakeren satt i full produksjon. - Bransjen er i ekstrem vekst og det gjelder å følge med i timen for at Norge fortsatt skal kunne frakte laks rundt i hele verden i fremtiden”, påpeker Vartdal. EPS Box ble lansert i juni 2010, og i mai i år ruller fullskalaproduksjonen i gang. Tiden imellom er brukt til å kjøre leverandørtester og sikre viktige kontrakter. To av verdens største lakseprodusenter har allerede inngått avtale med Vartdal og Bewi, og bedriftene tror emballasjen vil bli bransjestandard i løpet av 2011.