Havørn fra øyregionen har blitt filmstjerner

Havørn og lokale fugleentusiaster er med i storstilt naturprogram om flytting av havørn til Irland.

Frivillig: Inge Dahlø er en av flere frivillige som har jobbet med å fange inn havørnunger som er blitt satt ut i Irland. 

Nyheter

2. nyttårsdag gikk premieren for en dokumentar på NRK som viser hvordan 100  havørn er fanget og flyttet fra Midt-Norge til Irland, for å gjeninnføre den utryddede arten i irsk natur. Halvparten av ørnene kommer fra Frøya og Hitra. Martin Pearson, veterinær og representant for Norsk ornitologisk forening, og Inge Dahlø er med i dokumentaren.


- I to av de fem årene vi har samlet inn ørner til prosjektet har det vært med fotograf fra Irland. De har laget en del om prosjektet har gått i Irland, og en del som handler om Norge. De brukte mye tid på å filme her og intervjue oss som har vært med på å fange inn havørnene, sier Pearson, som sammen med Inge Dahlø blir intervjuet og filmet mens de samler inn havørnunger på Hitra og Frøya.

Se dokumentaren her: Norsk havørn flyr over Irland –lolar Fíréan

Her kan du se hitra-froya.no sin egen lille dokumentar fra havørninnsamlingen: Bli med på havørnfangst

Frøya fant kjærligheten først

I dokumentaren får vi se hvordan havørnungene klarer seg fra de blir sluppet ut i det fri i Killarney nasjonalpark i Irland., der flere av ørnene fra øyregionen har funnet kjærligheten.

- Sju av havørnparene som er satt ut i Irland har paret seg, og i alle tilfeller er de fra Hitra og Frøya. Og det første paret som hekket var fra Frøya, sier Pearson, som mener dette er god reklame for øyregionen.

Veldig god reklame

- Hitra og Frøya har fått veldig mye god reklame gjennom dette prosjektet. Det er knapt en person i Irland som ikke har hørt om det. Irene gleder seg stort over å få tilbake en art som har vært utdødd i over 100 år. Og havørna er en fugl som mange får en stor og positiv opplevelse av å se. Derfor er det positivt at vi kan bidra med vår overflod av havørn. Her har vi mer enn nok, sier Pearson.