19 drektige sauer døde i isen

Raymond Sandvik prøvde forgjeves å redde sauer og lam, da han fant dem i et hull i isen.
Nyheter

Sauebonde Raymond Sandvik har 148 villsau gående på utmarksbeite nord for Ervikvatnet. I enden av vatnet er det inngjerdet beite, der saftig gress har begynt å spire i vårsola. Dit hadde sauene lyst til å komme seg bort til for å få seg en godbit.


- Alle var døde

- Sauene går vanligvis ikke ut på isen. Men da de for en måned siden begynte å gå på isen for å komme seg inn på beitet, så satte jeg opp et gjerde langs iskanten for at sauene ikke skulle komme seg inn på beitet, og for å hindre at de skulle gå ut på isen. Men sauene gikk bare lenger og lenger ut på isen, og da sola begynte å gjøre isen svak forrige helg sluttet jeg med det. Men da jeg kom i går hadde 19 sauer gått gjennom isen, forteller Sandvik.

Han prøvde forgjeves å redde sauene fra å drukne.

- Jeg så et hull i isen og så buken på noen sauer som fløt i vannet. Da kjørte jeg rett hjem og hentet vaderne mine. Jeg måtte vade ut til jeg hadde vann under armene, og fikk dratt sauene i land. Men alle var døde, sier Sandvik.

- Prøvde å skjære ut lammene

Alle sauene var drektige, og Sandvik øynet et håp om å redde lammene.

- Det er nære lammetid, så jeg prøvde å skjære ut lammene for å se om de levde. Lammene var ennå varme, men når hjertet til mora stopper, så stopper hjertet til lammene fort. Så jeg mistet egentlig minst 40 sauer. Det var veldig trist, sier Sandvik, og holder opp et fullt utviklet lam som dessverre hadde dødd sammen med moren.

Han har vært i kontakt med mattilsynet, og veterinær var fredag på stedet for å undersøke sauene. Nå håper han at sauene kan erstattes.

- Det er et ganske stort tap å miste så mange sauer. Jeg har ingen forsikring, men jeg håper å få erstatning gjennom en ordning for tap av sauer på utmark, sier Sandvik.