Holdt brannen i sjakk

- Utviklinga er gledelig, fordi vinden har vært som den er, sier politiet.

Dette bildet er tatt i Vavika mellom Nesset og Madsvågen onsdag kveld (Foto: Trond Hammervik) 

Det brant onsdag kveld fortsatt kraftig over Frøya. Dette bildet er tatt fra Nesset. (Foto: Trond Hammervik) 

Nyheter

- Jeg har akkurat snakket med de i politihelikopteret som nettopp landet. Utviklinga er gledelig, fordi vinden har vært som den er, sier operasjonsleder Reidar Stokke i Sør-Trøndelag politidistrikt til like etter klokken 05.

Ifølge ham har ikke brannen krysset den kritiske linja.

- Flammene har ikke krysset vassdraget hvor Langvatnet og Kjerkdalsvatnet går. Det har vært mindre spredning og mindre intensitet enn vi kunne håpet på.

Hytte brant ned

Ved soloppgang vil det settes inn fem helikoptre inn i slukkingsarbeidet.

- Så snart det lysner letter fem helikoptre. Forsvaret og Hovedredningssentralen bidrar. Vi har også sendt ti personer fra Trondheim som har med pumper og slangemateriell, sier brannmester Gunnar Sundli i Trøndelag brann- og redningstjeneste.


News in English, Lithuanian and Polish

Police have determined that all residents Gurvikdal, Klubben, Sandvik, Bremneset and Tungvågen must be evacuated

Ved midnatt ble ei trimhytte som ligger cirka tre kilometer fra Sistranda tatt av flammene.

- Da jeg dro så det ut som om den skulle berge, men jeg ble senere oppringt og fortalt at den har brent ned, forteller Ingebjørg Tobiassen til adressa.no.

Politihelikopter overvåker

132 personer fra Frøya, Hitra, Snillfjord, Orkdal, Hemne, Melhus, Midtre Gauldal og Ørland bistår i slukkingen natt til torsdag. Et politihelikopter har gjennom natten overvåket situasjonen, og i tillegg står 70 personer fra Røde Kors i beredskap.

- Brannen har gått nordover, og stoppet ved Langvatnet og Kjerkdalsvatnet. Vi jobber med slukking fra to fronter, mot øst og vest, sier Arvid Hammernes, fagleder brann.


News in English, Lithuanian and Polish

Police have determined that all residents Gurvikdal, Klubben, Sandvik, Bremneset and Tungvågen must be evacuated

.

SE DIREKTE-BILDER FRA BRANNEN HER


Bekymrede innbyggere ringer kommunen

Frøya kommune melder at mange bekymrede beboere i områdene Ervik, Dyrvik og Nesset har ringt kommunen.


HF-TV: Se flammene herje øya

Se videoreportasje på HF-TV fra dagens redningsarbeid.

- Politiet sier at de for tiden har kontroll i disse områdene, men ber om at publikum varsler Politiets operasjonssentral om de observerer at brannen tar seg opp. Politiet patruljerer områdene og sier det ikke er aktuellt med evakuering nå, men ber folk være forberedt på at varsel om dette kan bli gitt om situasjonen endrer seg. Endringer i situasjonen kan varsles Politiets operasjonssentral på tel 73 89 90 90, opplyser Knut Arne Strømøy ved Frøya kommune.

Kommunen har tidligere onsdag kveld varslet at kommunens eget sentralbord på 72 46 32 00 holder døgnåpent.
 


Skjønhalsen og Dyrøy

Innbyggere i områdene Skjønhalsen og Dyrøya har varslet om sterk røyklukt. Politiet har patruljer ut i disse områder og mener de er utenfor fare.

- Folk bes om å holde seg inne men også her bes det om å varsle på tel 73 89 90 90 om situasjonen endrer seg, sier Strømøy.


Kjente lukta offshore

Røyklukta fra lyngbrannen på Frøya kunne onsdag kjennes av offshorearbeidere rundt 200 kilometer nordvest for øya.

– Det lukter til og med inn på lugarene her, sier Hans Christian Aandahl, instrumenttekniker i Aker Solutions, til NTB. Han befinner seg på bolig- og produksjonsplattformen Kristin, som ligger på Kristinfeltet i Norskehavet et par hundre kilometer unna Frøya.

Kommer ikke til å sprenge is

Helikopterne som har deltatt i slokkingsarbeidet, har brukt vann fra sjøen. Mens det tidligere onsdag kveld ble vurdert at man i morgen skal sprenge hull på isen for å hente vann nærmere brannstedene inne på Frøya, har man i kveld besluttet å gå bort fra denne løsninga.

- Det vil ikke bli sprengning av vann på Frøya i morgen. Det er besluttet å hente vann fra åpne kilder, skriver politiet onsdag kveld.