- Jeg er ganske ukjent med hva de neste åtte månedene vil inneholde, så dette blir veldig spennende, sier Katrine til lokalavisa.

- Tøft! Og da mener jeg tøft som i kult, presiserer Hans Kristian på spørsmål om hvordan han tror oppholdet på Christian Radich blir. Men han ser ikke bort fra at det kan bli tøft på andre måter også.

Mangel på lærlingeplasser

Både skips- og offshorenæringen opplever for tiden store utfordringer. Dette skaper mangel på lærlingeplasser for elever som skal ut i praksis. Stiftelsen Christian Radich har i samarbeid med Sjøfartsdirektoratet og Færder videregående skole i Vestfold utviklet et tilbud som har fått støtte fra landets fylkeskommuner, som er ansvarlige for den videregående utdanningen.

- For mange som ikke får lærlingeplass er et VG3 (et tredje videregående skoleår) eneste alternativ. Men mange elever opplever alternativet som lite tilfredsstillende. Etter enda et år ved skolebenken kan de teorien, men mangler fartstiden på sjøen. Og fartstid er viktig, poengterer daglig leder Einar Corwin i stiftelsen Christian Radich.

To år blir til åtte måneder

For de 66 elevene som har mønstret på skoleskipet er det en intens læringsperiode i vente. To års lærlingetid blir på skipet komprimert til 8 ½ måned.

Både Katrine og Hans Kristian var elever ved Frøya videregående skole foregående skoleår. Det var her de ble fikk kjennskap til tilbudet fra Christian Radich.

- En representant fra Christian Radich kom til Frøya videregående, og gjorde et intervju med oss som var interesserte. Basert på hva vi sa ble vi plukka ut til å bli med. Det var en gledens dag da jeg fikk vite at jeg hadde fått plass, smiler Katrine.

For Katrine og Hans Kristian var kort lærlingetid en stor motivasjon for å søke seg plass på Christian Radich. Etter åtte måneder om bord er lærlingetiden unnagjort, mot de vanlige to årene ved en ordinær lærlingebedrift. I tillegg får lærlingene ferdighetssertifikatet og kompetanse som gjør at de kan ta fagprøven under ett år etter at de mønstret om bord.

Las Palmas ved juletider

- Det er spennende måneder som står foran elevene våre. I begynnelsen av oktober setter skuta nesen sørover. De skal innom Spania, via Middelhavet og Madeira, før de ankrer opp i Las Palmas ved juletider, forteller Corwin.

Elevene får i løpet av seilasen to uker fri. En til jul og en til påske. Da er det mulig å få litt ferie og landfast grunn under føttene, men ellers er det båtlivet som gjelder for elevene. Katrine er klar for å ta i mot det de neste månedene har å tilby.

- Jeg har pakka to store sekker med klær, og jeg er klar for nye opplevelser, forteller Katrine, som ikke forventer å ha mye kontakt med de hjemme i løpet av seilasen. Mobilforholdene er dårlige ute på åpen sjø.

Hans Kristian tror heller ikke at det blir mye tid til å pleie kontakten med de hjemme. Mannskapet er delt inn i vaktlag, hvor turnusen gir de 12 timers vakter. Det blir mange oppgaver, og mye nytt og lære. Men selv om det er mye ukjent som står på tapetet for Werkland de neste månedene, er planene allerede klare for det videre utdanningsløpet.

- Når jeg er ferdig på Christian Radich skal jeg søke meg inn på Teknisk Fagskole, forteller Hans Kristian.

20 meter over bakken

Kjønnsfordelingen blant mannskapet er noe skjev. Av de 66 elevene er Katrine en av sju jenter. Men hun ser ikke mørkt på at det er få jenter om bord.

- Her tas det ikke hensyn til kjønn. Gutter og jenter får samme oppgaver, og sånn må det være. I dag har vi alle fått lov til å klatre opp i riggen. Ikke helt i toppen da, det skal vi gjøre senere, sier Katrine.

Men selv om Katrine, Hans Kristian og resten av elevene ikke nådde toppen denne dagen, ble det nok høyt nok for de fleste likevel. Elevene var 20 meter over bakken før de kunne klatre ned. Det er nok en fordel å være både sjøsterk og høydesterk om bord på Christian Radich.