I år er det til sammen 453 skoler fra hele landet som kjemper om å ha " Norges smarteste tiendeklassinger" og Fillan skole er en av dem.

Steinar Voldsund Fjeldvær, Mantas Petruska, Ina Viken og Sondre Estenstad skal representere skolen, og dagen før de skal i ilden i kunnskapskonkurransen på NRK, kunne ikke de fire hitterværingene vært roligere.

- Vi er ikke nervøse. Vi vet vi klarer dette og vi kommer til å få alt riktig, sier Mantas Petruska sikkert, og de andre nikker enige.

Tradisjon

Fillan skole har også deltatt tidligere i klassequizen, forteller kontaktlærer i 10 B og klassequizansvarlig, Hege Liland.

- Så da det dukket opp en brosjyre med informasjon om Klassequizen 2015, tenkte vi at dette vil vi være med på i år også. Det har blitt som en tradisjon. I tillegg er det artig å gjøre noe annerledes og en fin måte å teste allmennkunnskapene på.

Drillet og repetert

Fillan skole skal i første omgang kjempe i de innledende rundene, mot 27 andre påmeldte lag fra Nord- og Sør-Trøndelag. Det er om å sanke flest mulig poeng i løpet av 12 spørsmål, og så langt er det Frosta skole, Skogn barne- og ungdomsskole og Spongdal skole som blir de største konkurrentene med 11 poeng hver.

De beste i de innledende rundene skal møtes til fylkesfinale, og deretter skal den beste skolen fra hvert fylke møtes til nasjonal finale i mai.

- Ungdommene våre er godt forberedte. Vi har drillet spørsmål fra tidligere klassequizer, vi har fulgt konkurrentene våre i år og vi har repetert allmennkunnskap, forteller Hege.

- Vi starta å øve i november og avslutta nå i februar, forteller Ina.

Håper på Hamsun og matematikk

Steinar forteller at han håper på spørsmål innen politikk og geografi.

- Vi har nettopp hatt prosjekt om Knut Hamsun, så vi håper å få spørsmål om han i morgen også, legger Steinar til.

Mantas sier han håper på sport, - men jeg kan det aller meste.

Ina ønsker seg spørsmål innen media og musikk.

- Så lenge det ikke er geografi, så går det bra, men det er Steinar god på.

- Jeg kan masse rart og forskjellig, sier Sondre, - men jeg håper vi får spørsmål om logiske ting og matematikk.

- Det er bra, smiler Hege til Sondre, - for matematikk har vært en gjenganger i alle quizene så langt i årets konkurranse.

Utfyller hverandre

Om ikke elevene har nerver før konkurransen, så er lærer Hege ordentlig spent.

- Dere legger lista høyt, smiler hun, men dette kommer til å gå bra. Dere er oppvakte elever med høyt kunnskapsnivå, som utfyller hverandre godt.

Før undertegnede forlater skolen, ønsker jeg de fire ungdommene lykke til.

- Takk, men det trenger vi ikke.

Hvordan elevene fra Fillan skole gjør det, kan du høre på NRK P1s lokale ettermiddagssending, onsdag, mellom klokka 15 til 17.