Sindre Ekrheim Mosand

Alder: 27

Bor: I Stavanger, men kommer fra Utset på Inn-Hitra

Yrke: Jobber på SFO og som assistent i skolen, er i tillegg billedkunstner

Familie: Gift med Hilde Ekrheim Mosand. Har sammen ei datter, Ella (1)

Aktuell: Julekortproduksjon

Ikke en dag uten: kaffe

Spiser og drikker: Vi pleier å ha gode og enkle retter til middag som taco og pizza. Drikker gjerne vann eller ingefærøl til

Reisemål: Den 23. desember reiser vi på juleferie til Hitra

Ser på: Netflix-serien «The Crown» som omhandler Dronning Elizabeth.

Lytter til: filmmusikk og komponister som John Williams og Ennio Morricone. Har utdanning innen film og er derfor ekstra filminteressert.

Leser: Serien til Jon Michelet "En sjøens helt". Ellers liker jeg populærvitenskapsjangeren og leste nylig "Den sjette utryddelsen" av Elizabeth Kolbert.

- Grunnen til det er at jeg har laget julekort siden oktober. Jeg har malt fire oljemaleri på lerret med ulike julemotiv som nisser og snømenn med snølykter som jeg har tegnet og diktet opp selv. Deretter har jeg tatt gode bilder av maleriene og fått de trykket opp som julekort.

Hvorfor akkurat julekort?

- Jeg meldte meg på ei kreativ messe kalt "Solamessa". Den ble holdt i starten av november og siden dette var såpass nært jul ville jeg lage og selge julekort der. Og julekortene de gikk veldig godt, i løpet av to dager ble de nesten utsolgt. Hvis noen i øyregionen ønsker å kjøpe julekort så er det muligheter for det. Da kan de kontakte meg nærmere så kan jeg sende kortene i posten.

Dette er den første gangen jeg lager julekort, men jeg tenker å fortsette med kort. Jeg maler bilder og kan lage ulike kort ut fra de. Det virker som folk synes det er interessant å kjøpe med seg kort fremfor et dyrt, stort maleri. En skal ikke se bort i fra at det blir Hitramotiv etter hvert.

Sindre Ekrheim Monsand på Solamessa i november.

Hva er ditt forhold til jula, Sindre?

- Jul er kos det. En tid å være sammen med familie, venner og spise god mat. Det er artig å få gaver og å gi. Jeg pleier alltid å lage og tegne mye av gavene selv og synes det er koselig å få noe hjemmelaga.

Billetter er kjøpt og lillejulaften reiser vi avgårde til Hitra hvor vi skal være ei ukes tid. Dette blir datteren vår Ellas første jul på Hitra og jeg tror hun vil forstå litt mer av det i år. Ellers håper jeg å rekke og møte gamle kompiser på Hitra og være med på noen fester. Er Skuta åpen så tar vi en tur dit og hvis Anders Jektvik skal spille så kan jeg godt tenke meg å dra dit.

En av Sindres julekortmaleri.

Julemotiv blir noe helt annet enn den utfordrende utstillinga med sex, krig, pupper og lår dere hadde på Hitra for noen år siden?

- Haha, den utstillinga var litt skummel. Det var Emil Børø og jeg som hver kveld en sommerferie satt å malte sammen og litt for artighets skyld valgte vi å være vågale og opprørske. Det som var ganske artig var at vi ikke hadde sagt til noen hva vi drev og malte. Ikke mamma visste det en gang og når folk spurte var vi veldig vage i svarene så de ble nok temmelig sjokkerte. Jeg vurderte å brenne alt før utstillinga, men vi bestemte oss for å gå for det likevel. Nå maler jeg ikke så drøyt lenger og håper etter hvert å ha en ny utstilling av bilder på Hitra.

Dere to laget også filmer?

- Den samme sommeren skjedde det mye på en gang, jeg og Emil hadde to store filmproduksjoner hvor vi søkte om midler og laget nesten alt selv.

Nå er vi begge ferdigutdanna og må tjene til livets opphold. Å leike oss på samme måte har vi ikke lenger tid til. Men vi har begge valgt å gå i kreativ retning, Emil produserer musikk og har flytta til Bergen, mens jeg bor i Stavanger. Vi møttes i sommer og nå håper jeg vi møtes i jula.

Hvordan har oppveksten på Hitra formet deg som kunstner?

- Jeg tror man blir veldig kreativ av å bo på bygda. Da Emil og jeg laget film så holdt på som vi selv ville. Vi hadde filming midt i gata med hest og bil, gevær og kostymer. Vi spilte inn krigsscener og folk som kjørte forbi i Ulværet og Hestvika kunne bli møtt av SS-soldater.

En gang spilte vi inn en scene med kapper, sverd og svart røyk, og da kom Kystvakta og lurte på hva det var vi holdt på med. Så jeg har blitt prega av Hitra ja og tenker vi har vært heldige som har fått lov til å utfolde oss og ha mer frihet der enn i byen.

Arkivfoto fra innspillingen til de unge filmskaperne Sindre Mosand (bilde) og Emil Børø:

Du satser på et virke som kunstner på heltid?

- Jeg tar sikte på det om noen år, samtidig som kombinasjonen av å jobbe i SFO og skole fungerer godt. Det er trivelig å jobbe med folk og unger synes jeg, mens det å være kunstner på heltid kan være litt ensomt. Uansett tenker jeg å satse videre som billedkunstner.

Akkurat nå går det som oftest i bestillingsverk. Kunder sender meg bilde av den tingen de vil jeg skal lage et kunstnerisk uttrykk av og i det siste har vært mye båter. Det har ikke blitt tid til å produsere eget arbeid men jeg får nesten anledning til å male litt hver eneste dag. Når behovet ved skolen ikke er der, da bruker jeg all tiden på malerier.

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no