Kamila Rosiak fra Sandstad har allerede danset i mange år. Først selskapsdans da hun gikk på danseskole i hjemlandet Polen, og videre med jazz og hip-hop da hun begynte på Hitra kulturskole i 2008.

- Jeg har alltid hatt lyst til å danse, men jeg har vært usikker på hvilken dans jeg skal satse på. Rektor på kulturskolen anbefalte meg å ta et år på danselinja Trøndertun folkehøyskole, der jeg ble skikkelig gira på ballett, moderne jazz og hip-hop, sier Rosiak, som nå er klar for å gå enda videre med dansen. Og det ved danseskolen som Beatles-legenden Paul McCartney startet opp ved sin gamle gutteskole i Liverpool.

- I fjor kom det en lærer og rektoren fra Liverpool institute for performing arts(LIPA) til Trøndertun for å holde to dagers audition til opptak ved skolen. Jeg hadde ingen tro på at jeg skulle komme inn, så jeg var ikke nervøs da jeg danset, sier Rosiak.

- Jeg ble sjokkert

Men etter en stund kom det et brev i posten hjemme hos foreldrene på Hitra.

- Da pappa ringte og sa at jeg hadde kommet inn på skolen ble jeg sjokkert. Jeg er veldig heldig som har fått sjansen til å gå på denne skolen. Det kan gi meg et springbrett til videre utdanning eller dansejobber, forteller Rosiak entusiastisk.

Men foreldrene til den unge jenta var ikke like entusiastiske til å begynne med.

- Foreldrene mine, og spesielt besteforeldrene mine, mente at jeg heller burde satse på en utdanning som kunne gi meg en “vanlig” jobb. Men etterhvert har de blitt glade på mine vegne, og mener at det er verdt å prøve, sier Rosiak.

- Håper noen kan hjelpe meg

Men studieåret ved LIPA er ikke gratis, og kvalifiserer ikke til lån i Statens lånekasse.

- Det koster rundt 120.000 kroner for å gå der ett år. Nå skal jeg jobbe og spare alt jeg kan frem til jeg drar til England, og jeg skal søke om Hitra kommunes kulturstipend. Men jeg vet ikke om jeg klarer å skaffe nok penger selv, så jeg håper noen kan hjelpe meg med å oppfylle drømmen min om å bli profesjonell danser, sier Rosiak håpefullt.

Håpet er å komme inn på videre studier på skolen.

- I midten av skoleåret er det audition for 3-årige dansestudier. Det vil jeg gjerne komme inn på for å kunne studere dans videre. Da er sjansen større for at jeg kan få meg jobb som profesjonell danser. Drømmen er å få opptre i en musical eller en musical-film. Jeg vil bli kjent for å være en god danser, sier Rosiak.

Men hun har også lyst til å komme tilbake til Hitra for å lære bort det hun kan.

- Jeg håper at jeg kan komme tilbake hit og holde workshops i dans ved kulturskolen, sier Rosiak.