Huggormer, heteslag, våteksem og uegnede piknikrester er noen. I veterinærselskapet Agrias skadestatistikk er det huggormbitt og flåttbårne sykdommer som er mest vanlige, skriver selskapet i en pressemelding.

Veterinærene Lotta Möller og Lena Bjurström  gir her sine beste tips for at du og din hund skal få en sikrere og fin sommer til sammen:

1. FlåttFlått kan smitte hunden med eksempelvis borrelia og anaplasma. Ettersom det tar et par dager før smitten overføres fra flåtten til hunden kan man i de fleste tilfeller unngå smitte ved å ta bort flått hver dag. Symptomer på flåttoverførte sykdommer er halthet, feber, trøtthet, nedsatt appetitt og uvilje til å bevege seg. Opptil 90 prosent av borrelia-smittede hunder utvikler aldri noen symptomer.Vi anbefaler å bruke såkalt flåttforebyggende produkter og det finnes gode midler å få kjøpt på apotek som holder flått borte; spray, halsbånd eller såkalte «spot-on» produkter. Ha som daglig rutine å kontrollere hundens pels og plukk vekk eventuelle flått.

2. HuggormerOrmebitt kan være veldig farlig for hunden avhengig av mengde gift som ormen spruter inn. Giften angriper blodlegemer og vev, påvirker hjertet og skader nyrer og lever. Symptomer på ormebitt er at den bitte kroppsdelen hovner opp etter en time, hunden blir trøtt og har vondt.Vær ekstra oppmerksom på hunden under skogsturer om du bor i områder der det er vanlig med orm. Blir hunden bitt skal du holde den rolig, helst bære den og dra til veterinær så fort som mulig. Den kan behøve serum om dens allmenntilstand er veldig påvirket.

3. VepsestikkEt enkelt vepse- eller bistikk er for det meste ufarlig. Hunden kan få en lokal rødhet, hovne opp og bli øm rundt stikkstedet i noen timer. Blir hunden angrepet av aggressive jordveps kan en hund som normalt ikke reagerer på et vepsestikk fortsatt bli dårlig. I enkelttilfeller kan hunden få en allergisk reaksjon og om det blir alvorlig kan du behøve å dra til veterinær.  Om du ser at brodden sitter igjen bør du forsøke å ta den bort, men ikke klem til. Innimellom kan kulde, eksempelvis isbiter i et håndkle, lindre den verste smerten og hevelsen.

4. HeteslagTemperaturen i en bil stiger raskt til rundt 85 grader selv om bilen står i skyggen med åpne vinduer og det bare er rundt 20 grader ute. Det er livsfarlig for en hund som raskt blir overopphetet og bevisstløs. Hunder kan ikke svette som oss mennesker, men kan bare regulere sin kroppstemperatur gjennom munnen/tungen og potene. En hund kan også bli påvirket av turer i kraftig solskinn. En hund med heteslag får først kraftige røde slimhinner i munnen som blekner om hunden går videre inn i sjokktilstand.Forlat aldri hunden alene i bilen. Å ta med seg hunden på stranden i kraftig sol er heller ingen god idé. Om hunden påvirkes av heteslag er første handling å få senket kroppstemperaturen. Legg våte håndkleder på hunden som du bløter med tilnærmet tyve grader, ikke iskaldt – alternativt kan du sette hunden i vannet. Hode, poter, mage og lysken er mest effektivt. Går nedkjølingen for raskt kan hunden begynne å fryse og få krampe. Kontakt veterinær om hundens allmenntilstand påvirkes.

5. Grill- og piknikresterGjenglemte matrester kan få fatale konsekvenser for en glupsk hund. Tilberedte fugl-, svin-, og fiskeben kan splintres til veldig skarpe biter i magesekken eller sette seg fast i gommen og strupen. Engangsgrillspyd av tre som hunden synes smaker godt av kjøtt kan stikke hull i magesekken og tarmen om hunden svelger dem. Til og med ispinner blir sylskarpe når de splintres og det hender at både fliser og hele pinner perforerer tarmer og magesekk. Symptomer på at hunden har fått i seg noe uegnet er at den begynner å kaste opp, drikker og spiser dårlig og har vanskeligheter med å gjøre sitt fornødne. Gi ikke hunden grillrester, spesielt ikke slike som inneholder ben. Maiskolber er populært å legge på grillen, men ikke bra for en hund å få i seg. Det setter seg som propper i tarmen og eneste måten og redde hunden er operasjon. Ta vekk søppel og matrester med en gang og ha det utenfor hundens rekkevidde.

6. Bad – våteksem, saltforgiftning og vannhaleMange hunder elsker vann og bad, men konstant fuktighet kan bidra til at hunden påvirkes av hudsykdommen våteksem – også kalt «hot spot». Eksemet forårsakes av vanlige stafylokokker som finnes i huden. Varme og fukt gjør at bakteriene spres veldig raskt og du ser det som en rød flekk på huden som er varig, klebrig og plagsom. Hunder som bader mye i havet kan få i seg store mengder med salt som er giftig. Vannhale forårsakes trolig av en betennelse i nervene i haleroten som oppstår når hunden blir kald på baken. Det gjør veldig vondt for hunden og halen henger rett ned.For å forhindre våteksem bør du være nøye med å tørke hunden tørr etter et bad. Og skylle pelsen med rent varmt vann først er også bra. Det samme gjelder ved vannhale. Tørk også hunden tørr etter at den har vært ute i regn. Våteksem behandles ved å gjøre rent rundt det betente området med god margin, vaske med klorhexidin og behandle med et desinfiserende middel et par ganger om dagen. Vannhale forsvinner vanligvis etter noen dager om du lar din hund hvile og holder den varm og tørr. Om hunden er veldig plaget kan du gi smertestillende og antiinflammatorisk medisin. Rådfør deg med din veterinær om hunden virker å ha veldig vondt.

7. AlgeforgiftningEr hunden urolig, skjelver og vingler etter strandturen kan det tyde på algeforgiftning. Algeblomstrende vann er veldig farlig for hunden og får den i seg algegifter kan det føre til dødsfall i løpet av en time. Kontakt veterinær umiddelbart om du mistenker at hunden har fått algeforgiftning. La aldri hunden bade i algeblomstrende vann. Har den gjort det må du forhindre at hunden slikker på pelsen og dusje den ren så fort som mulig. Symptomer på algeforgiftning kommer raskt, og i noen tilfeller i løpet av 30 minutter. Hunden blir urolig, begynner å skjelve og kaster opp. Allerede da må hunden komme i umiddelbar kontakt med veterinær.8. SolbrenthetHunder kan også bli solbrente og behøver beskyttelse fra solens UV-stråling. Solskader kan føre til hudforandringer og hudkreft. Hunder med hvit pels blir lettere solbrente enn dyr med mørkere pels. Solbrenthet hos dyr fremtoner på samme måte som hos mennesker – huden blir rød og svir. Mange dyr forsøker lindre smerten ved å slikke på brannsåret hvilket kan føre til inflammasjoner.  Sørg for at hunden alltid har mulighet til å legge seg i skyggen og få kjølt seg ned. For å forhindre at huden brenner seg kan du til og med benytte solkrem på spesielt utsatte steder som eksempelvis ører, snute, mage og pung der risikoen for at dyret brenner seg er størst. Som lindring mot solbrenthet kan du legge på et avkjølende omslag.