Vardesenter finnes det ved flere av landets sykehus. De er etablert av Kreftforeningen og helseforetakene, og har som formål å være møteplasser for kreftpasienter og pårørende med aktiviter som fremmer livskvalitet, velvære og mestring.

Navnet Vardesenter er ikke tilfeldig. Fra gammelt av ble det bygd varder for å gjøre reiser i ukjent terreng tryggere. Ved Vardesenter skal man kunne hente seg inn, utveksle erfaringer med likepersoner - en som selv har hatt kreft eller som har vært pårørende til en kreftsyk, få råd og veiledning.

Frivillig

Vardesentrene har frivillige medarbeidere som sørger for at de besøkende føler seg velkomne. En av disse er Dorid Berg. Opprinnelig frøyværing - nå bosatt i Trondheim, men med feriehus på Frøya.

- Jeg stiller som frivillig her, fordi vi har opplevd kreft i vår familie. Jeg synes også at Kreftforeningen gjør mye bra. Nå er jeg pensjonist og da synes jeg det er givende å bruke tiden sin her. Jeg er her fast en dag i uka.

I dét Dorid setter fram bakverkene hun har tatt med seg til Vardesenteret denne dagen, kommer en av de besøkende bort til Dorid. Det er tydelig at de to har blitt godt kjente her ved senteret.

- Vardesentert er et helt supert tilbud. Hvis ikke jeg hadde hatt dette å gå til, da vet ikke jeg, sier damen, før hun ler og spøker videre med Dorid.

Flere tusen besøkende

- Vardesenteret ved St. Olavs Hospital har rundt tusen besøkende i måneden. Her finnes det alltid noen å prate med.

Det forteller Kristine Suffolk som er ambassadør for senteret, konsulent i Kreftforeningen og Vardesenter-vert.

Kristine Suffolk jobber ved Vardesenteret og sier stadig flere oppdager deres mangfoldige tilbud.

En av Suffolks oppgaver, er å opplyse om de ulike kursene som arrangeres i senterets regi. Enten det er Kreftforeningens rettshjelp, spørretime om kosthold og kreft med en ernæringsfysiolog, sminkekurs eller ulike temaforedrag. For å nevne noe. De har også "Pusterommet", som er et treningstilbud med blant annet yoga og styrketrening på sin timeplan.

- Vardesenteret er et helhetlig tilbud som stadig flere benytter seg av, og både leger og sykepleiere kurses i det vi har å tilby. Her kan man slappe av og oppleve noe annet enn sykehustilværelsen, sier Suffolk.

- Du må passe på å skryte ordentlig av Vardesenteret i lokalavisa, sier et par som kommer forbi. - Her føler man seg alltid velkommen, sier de og takker for seg, før de skal tilbake til den tøffe hverdagen.

980 12 034

cecilia@hitra-froya.no