Bjørnar Berg på Nordskaget var fullstendig uvitende om hva han satte i gang, da han lørdag publiserte et noe uskarpt bilde av en sibirjernspurv på facebooksiden "ID og fugl". Spurven hadde dukket opp på fôringa til ham og samboeren Torild Barø dagen før, og de ville ha hjelp til å identifisere den bevingede gjesten.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og allerede søndag morgen var de første fuglekikkerne på plass utenfor huset deres. Etterpå har det krydd av mennesker med kikkerter og kameraer med gedigne objektiv.

- Tirsdag var det 12-14 stykker her, smiler Torild Barø, som ikke har hatt noe i mot alle de besøkende.

- Vi har bedt dem inn på kaffe, men ingen vil inn, de vil bare være ute og se etter fugl, sier Torild.

FOTOMODELL: Dette er sannsynligvis den mest fortograferte fuglen på Frøya gjennom tidende. De siste dagene har sibirjernspurven konsentrert seg om å få i seg mat, og gitt blaffen i fotografer som har stått bare noen få meter unna.

Fotogen fugl

Og fugl har de fått. Trolig har alle som har jaktet på den sjeldne sibirjernspurven fått et glimt av den, der den trofast har kommet igjen og igjen, til et fristende matfat med solsikkefrø, frukt og meisboller. Og ikke bare har de sett den, de fleste har de siste dagene også fått fantastiske bilder av den. For den virker ikke særlig sky, og med en drøss av andre avslappede fugler rundt seg, har visst den sibirske gjesten funnet ut at det er nokså trygt å innta fôringsplassen.

Fuglekikkerne har satt svært stor pris på gjestfriheten de har møtt hos Torild og Bjørnar, og er lykkelige for at fuglen slo seg ned hos et fuglevennlig vertspar, som heller ikke har noe i mot besøk av tobeinte.

- Vi synes det er kjempeartig vi, ler Torild.

Storinnrykk

En oppsummering onsdag kveld viste at over 40 personer så langt har stått ved trappa til Bjørnar Berg og Torild Barø og frydet seg over synet av den vakre fuglen. En av de mange, som omsider fikk sett sibirjernspurven onsdag ettermiddag, sa det slik:

- Dette er sikkert en "en-gang-i-livet-opplevelse"!

Ryktet sier at det vil komme tilreisende fuglekikkere til Frøya hele uka, og hvis fuglen fremdeles er på samme plass på fredag, kan det bli storinnrykk førstkommende helg. For sibirjernspurven har inntil denne høsten vært ekstremt sjelden i Norge, og med bare ett norgesfunn før 2016. I høst har det vært flere funn av den her i landet, men etter at den dukket opp på Nordskaget, er det bare på Frøya den har blitt sett i Norge.

Østlige vinder har forøvrig ført med seg flere sjeldne fugler til landet vårt den siste tiden, så vi skal ikke se bort fra at det dukker opp enda flere ornitologiske godbiter med det første.