Det skjer nesten daglig, vilt kommer ut i veibanen og blir offer for en ofte pinefull død. Sist gang på Hammerstadsletta på Hitra i går, med store skader på dyret som brått fikk kjenne lastebilen på så alt for nært hold.

- Politiet fikk ved 15-tiden i går melding om at en norsk lastebilsjåfør hadde kjørt på et hjortedyr på Hammerstadsletta. Sjåføren måtte selv avlive dyret på bakgrunn av at det var stygt skadd, forteller politibetjent Torbjørn Sørlie.

Sjåføren avlivet dyret i veikanten

Politiet ble, som riktig er, varslet momentant ved påkjørselen. Dette er viktig og noe bilister faktisk er pliktige til å gjøre i følge veitrafikkloven, forteller politibetjenten. Politiet varsler videre viltnemda hvis det er snakk om ettersøk og Statens Vegvesen hvis det er snakk om fjerning.

- Viltnemda ble også i går varslet og sendt ut, men på grunn av store skader på dyret måtte den norske lastebilsjåføren selv ta hånd om saken og avlivet selv dyret på stedet, forteller Sørlie.

Lovpålagt å varsle politiet

Viltpåkjørsler er imidlertid blitt så vanlig at det ikke alltid varsles om påkjørsler en gang. Dyr ligger igjen i grøfta og råtner og dette er verken særlig etisk eller moralsk. Rådyret som ble påkjørt ved avkjørselen til Nordbotn på Fjellværøya i Januar ligger fortsatt i grøfta. Til tross for at lokalavisa vet at beboere i området har varslet instanser flere ganger for å få dyret fjernet.

- Man er av veitrafikkloven pliktig til å melde fra til politi om man skulle kjøre på vilt. Da vil de riktige instanser for å ta hånd om situasjonen automatisk bli varslet, legger politibetjenten til.