Johan G. Foss i Fosen historielag kommer torsdag kveld til Hitra bibilotek der publikum inviteres på et gratis foredrag om velkjente Doktorbåten.

- Det er en sterk historie som her fortelles, om legeskyssen i det hardsøkte øyriket ytterst på Trøndelagskysten. Tre generasjoner Hammervold betjente denne legeskyssen fra 1926 til 2010. Både båt og mannskap oppnådde nærmest heltestatus i øyriket, forteller biblioteket i forhåndsomtale.

«Det eneste som bestemte om båten skulle ut eller ikke, var om noen behøvde legehjelp. Et sted langt oppe på vindskalaen gikk det nok ei grense, men den var udefinert og ble stadig utfordret av båt og mannskap», er det skrevet om Doktorbåten.

I dette videoklippet fra lokalavisas Øypatruljen  kan du se intervju med skipper Aasmund Hammervold:

Doktorbåten – «Brita» – er et begrep som vekker gode assosiasjoner hos mange frøyværinger. Denne båten, med Einar Hammervold og senere sønnen Aasmund ved roret, betjente legeskyssen i det hardsøkte området ytterst på Trøndelagskysten i 40 år. Det gjorde de på en måte som skapte både respekt og takknemlighet. I fjor høst kom historia deres i bokform.

Tommy Rodahl har skrevet manuskriptet til boka, og Fosen historielag står for utgivelsen. Helge Bueng i Åfjorden, sekretær i historielaget, har redigert boka. Johan G. Foss har vært bilde- og lokalhistorisk konsulent.