17. mai er en av årets store festdager, men ikke alle har like lyst til å være med på festen. Korps, barn, støy og store folkemengder kan bli et mareritt for hunden.

La hunden være hjemme

Dyrevernalliansen råder hundeeiere til å la hunden sin være hjemme på nasjonaldagen.

For mange hunder innebærer 17. mai-feiringen å bli tatt med i byen, på skolegårder og i tog. Dette er svært stressende for hunden.

– De sterke sansene til hunden gjør at den får med seg mye mer av lukter, lyder og bevegelser enn det vi gjør, og de fleste hunder vil oppleve en bytur på nasjonaldagen som overveldende, sier Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen.

Kan gi varige skader

Spesielt unge hunder eller en hund som tidligere har vist redsel ovenfor støy, skudd og store folkemengder bør skjermes på nasjonaldagen. Noen hunder blir så stresset at det kan ta flere dager før de roer seg. Hunden kan da virke rastløs og kan lettere overreagere enn ellers. Å trene vekk frykt og nervøsitet vil være tidkrevende, og det er alltid bedre å forebygge.

– Dersom man ønsker å gi hunden en trivelig 17. mai, er det best å la den slippe de store folkemengdene. La den heller få kvalitetstid med familien tidlig om morgenen og senere på dagen, påpeker Kleveland.

Kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.

Kan ikke hunden din være alene hjemme, er det ditt ansvar å bli hjemme med hunden, eller sørge for at den har noen den trygt kan være hos. Hvis hunden likevel er med ut, vær vàr på signaler fra hunden. Hunder som føler seg utrygge, kan begynne å bevege seg veldig langsomt eller sette eller legge seg ned for å forsøke å roe ned omgivelsene.

Tips til en dyrevennlig feiring

Enkel tilrettelegging kan gjøre nasjonaldagen til en fin dag for alle. Her er noen tips i fra Dyrevernalliansen til en dyrevennlig feiring:

• Vet du at det blir mye støy, og hunden er alene hjemme, anbefales å sette på TV eller radio samt passe på at vinduene er lukket.

• Noe godt å tygge på: Ikke bare får den noe godt å spise, men det er avslappende og tilfredsstillende å drive med.

• Dersom du tror hunden blir engstelig: Hold han eller henne med selskap eller få tak i noen som kan passe.

• Gi hunden hjernetrim: Ta med hunden ut på kvelden når folk har dratt hjem og la den utforske alle luktene etter dagen. Dette er super hjernetrim og du får garantert en fornøyd hund!

• Invester i en Adaptil-diffuser til å plugge i veggen. Denne skiller ut beroligende feromoner (DAP) har en betryggende effekt på mange hunder. La den stå i veggen noen dager i forkant for å få best effekt. Kan du ikke unngå å ta med hunden ut, så prøv med DAP-halsbånd. Dette får du hos din veterinær.

• Hva med å ta feiringen ute i naturen? Pakk ned festmaten og dra til skogs, finn et hyggelig sted og nyt naturen mens hunden får utforske og slappe av. En leke fylt med mat gjør susen for hunden mens dere spiser.

• Katten bør også være innendørs, slik at hun eller han ikke stikker av om de blir redde på grunn av korpsbråk eller uvante situasjoner. Sørg for at katten har steder å trekke seg tilbake til.