Flått er en sykdomsrisiko for både mennesker og dyr. Veterinær Lena Bjurström sier i en pressemelding at det mest effektive er å gå igjennom hundens og kattens pels daglig og fjerne flåtten - i kombinasjon med et veterinærmedisinsk flåttmiddel.

- Det vi kan anbefale er spot-on preparatene og halsbånd som selges på resept via apotek, sier Bjurström.

- De er de eneste som har vitenskapelig dokumentert effekt mot flått og er de eneste som er godkjent i Norge. De fungerer slik at flåtten både blir mindre mottakelige til å suge seg fast, og gjør de det så dør de, fortsetter hun.

Det finnes også en mengde ulike naturmiddel.

- Det er ufarlig å prøve de,  men effekten varierer, mener Bjurström, som samtidig vektlegger at man ikke skal bruke flåttmiddel tilpasset hun til katten.

- Flåttmiddel for hunder må absolutt ikke brukes da de er giftige for katten, sier Bjurström.

Symptomer på sykdom forårsaket av flått

Symptomene hos hunder er feber, slapp, allmenn smerte og stivhet og iblant halthet som kommer og går.

Smittede katter får liknende symtomer som hundene, men det er ytterst uvanlig at katter smittes.

- Det er framfor alt for å hindre spredning av flåtten til mennesket at det er grunn for å bruke middel på katten og daglig plukke bort og uskadeliggjøre de flåttene som har sugd seg fast, sier Bjurström.

Hun anbefaler å bruke en flåttfjerner eller pinsett og dra flåtten rett ut – uten å vri eller snurre på flåtten. Å bruke smør eller olje med mer på flåtten er ikke effektivt.

Bruk lange bukser

Folkehelseinstituttet har også sine råd til hvordan unngå flått og flåttbitt:

- For å redusere muligheten for flåttbitt bør man bruke lange bukser og være godt tildekket ved anklene når man ferdes på områder med mye flått. Bruk av myggmidler som inneholder DEET eller Icaridin på klærne reduserer også risikoen for flåttbitt. Hvis man bruker lyse klær, er det lettere å oppdage eventuelle flått. Man kan også redusere risikoen for flåttbitt ved å gå på stier i områder med mye flått, i stedet for å gå på steder med høyt gress, lyng og kratt. Hos veterinæren kan man få resept på midler mot flått som man kan bruke på hunder og katter.

Det er viktig å kontrollere seg selv, samt dyr som hunder og katter, når man kommer hjem etter en tur i områder med flått. Husk at flåtten gjerne oppsøker skjulte og tynnhudede steder som for eksempel knehaser, lyske, armhuler og området bak ørene. De kan imidlertid også finnes andre steder på kroppen.