Det var i fjor høst mannen tok turen til Frøya sammen med sin ektefelle og hennes venninne. På hytta begynte han å drikke alkohol. Tiltalte husker at han kjente at han raskt ble beruset, men stemningen var god, så han fortsatte å drikke.

Verbal trakassering

Senere på kvelden dro de til hotellet for å spise middag. Da de kom tilbake til hytta kom tiltalte i diskusjon med en kvinne som hadde blitt med dem tilbake. Tiltaltes humør endret seg til det verre etter denne diskusjonen. Han ble ifølge retten svært sint og aggressiv, noe som innledningsvis gikk ut over ektefellen i form av verbal trakassering. Tiltaltes opptreden var såpass truende at den siste kvinnen ble anmodet om å forlate hytta. Tiltalte roet seg imidlertid ikke ned, selv da det bare var de opprinnelige tre som var igjen.

Han insisterte på å få bilnøkkelen, som var i ektefellens besittelse. Tiltalte var beruset og ektefellen nektet å gi ham bilnøklene i frykt for at han skulle kjøre av sted med bilen.

Dette tok tiltalte svært ille opp og det hele endte med at han tildelte ektefellen et slag over øyet. I tumultene som fulgte slo han også ektefellens venninne over nesen slik at hun begynte å blø. Han tok deretter kvelertak med begge hender mot hennes hals. Han holdt så hardt og lenge at hun ikke fikk puste og ga ikke slipp før ektefellen gav ham bilnøklene.

Etter å ha fått nøklene tok han familiens bil, kjørte denne mot Hitra. På vei gjennom Frøyatunellen passerte han en automatisk fartsmåler som målte hastigheten til 118 km/t i en 80-sone. Blodalkoholkonsentrasjon var da  minst 1,32 promille, før kjøreturen endte med utforkjøring ved Åsvang på Hitra.

Promilleprogram

Tiltalte erkjente for retten at han har problemer med å forholde seg til alkohol. Retten er av den oppfatning at tiltaltes problematiske forhold til alkohol oppfyller vilkåret om promilleprogram.

Til tross for at retten mener at alvorligheten av voldsbruken tiltalte dømmes for i denne saken, isolert sett grenser mot en reaksjon i form av en kortere ubetinget fengselsstraff, fant retten, dog under noe tvil, at hensynet bak ordningen med promilleprogram tilsier at straffen kan gjøres helt ut betinget.

Retten viser til at tiltalte fremstår som en troverdig angrende synder som har vist vilje og evne til å ta tak i sine alkoholproblemer.

Betinget fengsel

Fosen tingrett fastsatte dommen til til fengsel i 60  dager. Denne gjøres betinget på det vilkår at han i prøveperioden gjennomfører program mot ruspåvirket kjøring. I tillegg ble han idømt en bot på 15.000 kroner.

Videre ble han dømt til tap av førerrett for bil i en periode på 2,5 år. For å få førerkortet tilbake, må det avlegges full ny førerprøve.

Til slutt ble mannen dømt til å betale den ene kvinnen erstatning med vel 11.000 kroner samt 2.000 kroner i sakskostnader til det offentlige.