Statens vegvesen la mandag fram sin dybdeanalyse av dødsulykkene som fant sted på norske veier i fjor. Der kom det fram at antall dødsulykker har økt siden 2011 og 2012, og at tallene så langt for i år er enda høyere.

Økning på 30 prosent

187 mennesker mistet livet i trafikken i 2013, det er en økning på 30 prosent fra 2012. Utforkjøringer og møteulykker er de årsakene til dødsulykker som har hatt størst økning viser vegvesenets dybdeanalyse.

I øyregionen mistet tre mennesker livet i trafikken i 2013, to på Titran i oktober og en på Fjellværøya i desember. Gjennom artikkelserien ”Trafikken og vi” har vi fortalt historier til etterlatte, redningsmannskap, unge sjåfører og om ordfører Ole Haugen som selv fikk kjenne på kroppen hvor alvorlig galt det kan gå.

- Den dårlige kjørekulturen er veldig alvorlig. Hvis politiet er av jobb på Frøya eller Hitra en dag, merker vi at kjøremønsteret endres nesten på minuttet. Det er foruroligende, sier lensmannen Per Christian Stokke.

Fakkeltog for tryggere veier

I tirsdagens papiravis/eavis forteller lensmannen om det han karakteriseres som en svært alvorlig og dårlig adferd i trafikken her i øyregionen. Han tror det som vil hjelpe mest er at lokalsamfunnet sender et felles signal om at de nå har fått nok av den gjennomgående dårlige kjørekulturen.

- Jeg håper nesten at folk starter å gå i fakkeltog hvor de sier at nok er nok, sier Stokke.

To kvinner omkom i en utforkjøring ved brua på Titran (Foto: Cecilia Brurok)