Både Rema 1000 og Rimi - snart Coop Extra, på Fillan, har valgt å utvide sine åpningstider på både morgen- og kveldstid.

Begge butikkene åpner nå sine dører klokka 07 og holder de åpent helt fram til klokka 23.

Dette er i ukedagene, men også åpningstiden på lørdagene har blitt utvidet.

Har vært på trappene lenge

"Travle dager? Ikke fortvil. Vi på Rema 1000 Hitra har tenkt å hjelpe dere med det".

Slik presenterer en smilende kjøpmann Arnold Jobotn, de nye åpningstidene til butikken via et videoklipp på butikkens Facebook-side.

Jobotn forklarer at grunnen til at de nå har utvidet åpningstidene på Hitra, er at det har blitt bestemt i fra Rema 1000 sentralt.

- Stort sett alle Rema 1000-butikkene i landet har i dag felles åpningstider, og endringen av åpningstidene her på Hitra har vært på trappene lenge. Det ble litt spesielt nå, i og med Coop Extra skal åpne butikk på Fillan, men avgjørelsen med utvidede åpningstider hadde ingenting med det å gjøre, forsikrer Jobotn.

Det har blitt sånn at alt må være mest mulig fleksibelt, også dagligvarebransjen, sier kjøpmann Arnold Jobotn ved Rema 1000 Hitra.

Følger åpningstidene til konkurrentene

- Vi hørte at Rema hadde tenkt å utvide åpningstidene sine her på Hitra og da ble det bestemt at også vi skulle gjøre det samme, sier den nye daglige lederen ved Rimi/Coop Extra, Bård Bagøien.

Det er nemlig slik at Coop Extra har bestemt at alle deres butikker skal følge åpningstidene som de andre dagligvarebutikkene i nærmiljøet bruker, så derfor ble det ganske enkelt slik, forklarer Bagøien.

Begge er klare på at det har sine fordeler, å operere med de samme åpingstidene som butikkene andre steder i landet, for da kan de kjøre felles annonsering.

- Dette er "normaltiden" ved andre Coop Extra butikker rundt om i landet, og det er den samme åpningstiden som brukes ved Coop Extra på Sistranda også, så dette er innenfor det Coop sentralt vil vi skal være, sier Bagøien.

- Også Rema 1000 Frøya starter opp med utvidede åpningstider denne uka, sier Jobotn og påpeker at lengre åpningstider gir kundene i øyregionen et enda bedre tilbud.

- Vil kundene ha tilbudet, så må vi gi dem det. Det er tross alt kundene vi er her for, legger Bård Bagøien på Rimi/ Coop Extra til.

I tillegg til Coop Extra Frøya og Rema 1000 Frøya, har også Kiwi på Sistranda åpningstid fra 07 til klokka 23 på hverdagene.

- Vil kundene ha tilbudet, så må vi gi dem det. Det er tross alt kundene vi er her for, sier daglige leder ved Rimi/Coop Extra på Hitra, Bård Bagøien.

Strekker arbeidstiden

Både Jobotn og Bagøien medgir at de utvidede åpningstidene medfører ekstr-kostnader for dem, - men det er minimalt og ikke noe kundene vil merke i det hele tatt. Det vil heller ikke påvirke prisene i butikken, forsikrer de to.

De utvidede åpningstidene medfører til at det blir noen ekstra arbeidstimer som skal fylles gjennom uka.

Det utgjør tolv timer for Rimi/Coop Extra sin del, og seksten timer for Rema 1000 Hitra.

Arnold forteller at de har måttet legge om på arbeidsrutinene ved butikken for å få dette til å gå opp.

- Når det gjelder utvidet åpningstid fra morgenen av, så har det vært ansatte her såpass tidlig før også, forskjellen er at vi nå åpner dørene for kundene tidligere. Når vi har lengre åpningstid, får vi klartgjort mye til neste dag allerede kvelden før. Ellers må vi strekke litt på arbeidstiden nå i starten og eventuelt vurdere om vi skal ha mindre folk på arbeid, den tiden av dagen hvor det er mindre folk innom oss.

Arnold forteller at han har fått kommentarer på "stakkars ansatte".

- Men vi har skoleungdom som er ansatte hos oss som er glade for å få jobbe litt ekstra. Jeg gruet litt på forhånd til å fortelle de ansatte om de utvidede åpningstidene, men responsen fra dem har vært overraskende positivt. Før kunne de starte på jobb klokka 16, men siden vi har åpent lengre på kveldene så kan de starte litt senere og rekker da middag med familien før de starter på jobb. Det har flere gitt utrykk for at de setter pris på.

- Tar tid å innarbeide nye åpningstider

I ei uke har de hatt lengre åpningstid og både Bagøien og Jobotn sier de har merket at det har vært litt handel disse "ekstra-timene".

- Det er de som er innom oss før jobb, som kjøper med seg frokost og lunsj, sier Jobotn.

Begge forteller at de er spente på hvor mange som kommer til å benytte seg av dette framover.

- Mellom klokka 22 til 23 har det vært lite folk så langt. At det er rolig må vi nesten regne med, i hvert fall på denne tiden av året. Jeg tror derimot at handelen, særlig i sommerhalvåret, kommer til å bygge seg opp på kveldstid, sier Arnold.

- Dette tilbudet er ganske nytt enda, så det tar nok litt tid før øyværingene blir vante til de nye åpningstidene. Jeg har tidligere erfaring i fra byen og sånn var det også der i starten, det tok tid å innarbeide, mens i dag er byfolk blitt vante til å bruke butikken seint. En del foretrekker dessuten å gjøre unna storhandelen på tider hvor det er mindre folk på handel, sier Bård og legger til at de nok ikke vil få maks utbytte av de nye åpningstidene før etter at de blir Coop Extra, og at det skjer den 12. november.

- Etter det har vi julehandelen igjen, hvor nok enda flere vil oppdage og benytte seg av de nye åpningstidene våre, så jeg både håper og tror at øyværingene etter hvert vil sette pris på dette.

Planlegger ikke lenger

Bagøien og Jobotn er begge litt usikre på hvor stort behov det er for de utvidede åpningstidene, på et lite sted som Hitra.

- Det vet vi ikke, men vi skaper kanskje et behov nå. Og for noen er det helt klart et behov for utvidede åpningstider. Det finnes mange som jobber turnusarbeid her i øyregionen, slår Bagøien og Jobotn fast.

- Tidligere hadde vi lørdagsåpent i fra klokka 10 til 13 og det gikk det også, men verden har forandret seg. Folk planlegger ikke lenger og særlig ikke den yngre generasjonen. Det har blitt sånn at alt må være mest mulig fleksibelt, sier Jobotn.

- Tilgjengelighet har blitt det nye, også i dagligvarebransjen.

- Vi endrer ikke åpningstidene våre

- Vi har foreløpig ingen planer om å endre våre åpningstider. Det sier daglig leder ved Bunnpris Fillan, Kim Olav Haugen.

Avventer

- Vi får se an om de utvidede åpningstidene til konkurrentene våre vil påvirke oss og vår omsetning her på Bunnpris Fillan. Ser vi at de gjør det, så er det mulig vi følger på, men foreløpig endrer vi ikke, sier Haugen.

Daglig leder ved Bunnpris på Fillan, Kim Olav Haugen, sier de må se an om de utvidede åpningstidene til konkurrentene vil påvirke dem.

- Kundene synes det er fornuftig

Rema 1000 Hitra og Rimi/Coop Extra har hatt utvidede åpningstider i kun ei ukes tid og Bunnpris har foreløpig ikke merket noe spesielt til det, slår butikksjefen fast.

- Men det er mange som er nysgjerrige og spør om vi har tenkt å gjøre det samme. Kundene som spør, sier til meg at de synes åpningstidene vi har her på Bunnpris er gode nok og det virker på de aller fleste at de synes det er fornuftig av oss å holde på åpningstidene våre slik de er i dag. Vi har åpent i fra klokka 08 til 21 på hverdagene og klokka 09 til 18 på lørdager.

- Tror du det er behov for utvidede åpningstider på Hitra?

Nei, egentlig ikke. Jeg tror man ved å utvide åpningstidene, kun forskyver den omsetningen man allerede har i løpet av en dag. Jeg tror ikke at de utvidede åpningstidene har noe spesielt å si for den totalte omsetningen, men jeg kan jo ta feil.

- Det er galskap

Bunnpris-kunde Elin Olsen kommer fram til kassa og Kim Olav Haugen.

- Du har vel ikke tenkt å ha åpent til klokka 23? sier hun til Kim Olav, i dét hun legger varene sine på rullebåndet.

- De nye åpningstidene i dagligvaren her på Fillan synes jeg er galskap. Hvorfor? Fordi jeg synes synd på de som må jobbe så seint utover kveldene, sier Elin Olsen.

- Så du har ikke tenkt å benytte deg av dette tilbudet og handle fram til klokka 23 på kvelden?

- Nei, vær du sikker! Da blir det i så fall for å stikke innom av nysgjerrighet, for å se om det i hele tatt er noen i butikken på den tida. Og det tviler jeg egentlig på, for det er jo nesten ikke folk innom butikkene med åpningstid til klokka 21 en gang. Vi har rett og slett ikke sånne behov her i øyregionen.

Det er mange av kundene som reagerer på samme vis som Elin, nikker Kim Olav.

- Den siste åpningstimen mellom klokka 20 og 21 er den roligste tiden vår.