Regjeringen har bestemt at frigjøringsdagen 8. mai også skal være veterandagen, en merkedag for veteraner fra andre verdenskrig, såvel som tjenestegjørende i FN-styrker og andre internasjonale operasjoner for Norge. Regjeringen har pålagt alle norske kommuner å markere denne dagen og for Hitras vedkommende vil arrangementet holdes i Ægirsalen i Fillan.

- Arrangementet er åpent for alle og spesielt de som er veteraner fra 2. verdenskrig, Korea, tysklandsbrigadene og fra de internasjonale FN- og NATO operasjoner helt frem til i dag, forteller Bjørn Fjeldvær ved Hitra kulturskole, som er oppnevnt som produsent av arrangementet.

Vil ha alle med

Alle veteraner får tilsendt skriftlig invitasjon, men Fjeldvær er litt usikker på om listene er komplette.

- Vi har fått navnelister fra Forsvarsforeningen Hitra og fra Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner avd. Hitra Frøya. Men er redd at det finnes folk på Hitra som ikke er oppført her, men som likevel kvalifiserer til innbydelse, sier Fjeldvær.

Viser filmen "13 dager i april"

Selve arrangementet starter i Ægirsalen med visning av den nye norske dokumentarfilmen "13 dager i april" (premiere for tre uker siden). Deretter blir det kaffe, kaker og dessert på Hitra Frivilligsentral.

- Det blir også musikalske innslag fra noen av Hitra kommunes musikere, taler og åpen mikrofon for de som vil si noen ord og dele sin historie med andre. Vi vil også oppfordre de som har fotoalbum eller effekter/gjenstander som kan ha interesse for andre, om å ta med dette, sier Fjeldvær.