- Stølan pikeforening var nok med på å forme oss, sier de sju damene som nylig treftes for å gjenoppfriske minner fra barndommen.

Latteren møter Hitra-Frøyas journalist allerede i døra hjemme hos Anne-Marie Hammer Knapstad på Stølan. Det er der barndomsvenninnene har valgt å treffes, og i følge dem selv er det trolig rundt 16 år siden forrige gang storparten av dem hadde det siste treffet.

- For noen måneder siden møttes Elin, Lillian og jeg på kafé, og ble sittende og mimre. Lillian mente vi burde hatt et treff, smiler Trude Iversen Tønder.

Så trommet de sammen til "Staulveitj-treff", hvor de tok utgangspunkt i jentene som var født i 1960, -61 og -62.

- Vi gikk flere år sammen på Stølan skole, og det var liksom vi som holdt sammen, forklarer Trude, og legger til at det var synd at ikke riktig alle fikk til å komme.

Sang og gitarkurs

Da de møttes igjen, ble det mye prat om da de var med i Stølan pikeforening, hvor "prestefruen" Solfrid Bergen var primus motor. I prestegården på Stølan møtte de opp og sang gospelsanger, og Solfrid Bergem sørget for at de fikk gitarkurs med Anne Jektvik.

- Vi var sikkert i 11-12-årsalderen da vi begynte der, og fortsatte til etter konfirmasjonen. Jeg er sikker på at vi fikk med oss mye god ballast fra pikeforeningen og Solfrid, sier Trude.

Både Elin Aakvik (pikenavn Olsen) og Lillian Søreng Nordhammer hadde med seg sangbøkene fra pikeforeningens glansdager, slik at de fikk frisket opp hukommelsen når det gjaldt sanger fra tiden i prestegården.

På godt og vondt

De husker tilbake fra skoletiden, mimrer og ler, men ikke alt er like hyggelig å tenke tilbake på.

- Jeg husker jeg alltid ble kalt inn sist til tannlegen, ettersom vi ble ropt opp alfabetisk, minnes Mona Damstuen, som den gang hadde Trondstad som etternavn.

- Der satt jeg og hørte ropene fra de som var inne før meg, og grudde meg til det ble min tur, sier Mona.

Men mest er det alle de morsomme opplevelsene de trekker fram, alt som får rålatteren til å ljome i veggene.

- Dette er "off the record" altså, smeller Brita Stølan i, når noen kommer på noe som absolutt ikke skal i avisa.

- Det meste er faktisk "off the record", legger hun til, mens venninne ler så de omtrent detter ned fra sofaen.

- Men du kan ta med at det har skjedd mye på disse femti årene som har gått siden vi begynte på skolen på Stølan, og at vi har hatt det veldig moro i kveld, legger de til, mens vi lar dem mimre videre.