FRA SIDELINJA av KARTIN JEKTVIK

Hva syns du om korrupsjonsanklagene mot Telenor da, Karin?

Æææh … Eeh … Uuuuhm. Gægg – gægg – ægg …

Spotlighten er retta mot meg. Men han forventer visst ikke et svar. Han synger i vei til ABBAs ”Money-money-money”. Med god grunn vil jeg tro. Ikke bare er det den første sangen etter P4 Nyhetene – som er radiostasjonen han har peila inn for anledningen – men han vet hva som venter i enden av  lyset. Mellom alle sugerør og ledninger, tenger, bomullsdotter, sikkel og spytt hviler det en skinnende blank visdomstann som skal ut.

- Money, money, money …

Jeg skulle gjerne sunget med. Jeg skulle gjerne ment ett og annet om korrupsjonsanklagene og jeg, drøvelen byr ikke opp til de dypeste samtalene.

Gææææ … Er det eneste jeg klarer å lire ut av meg når han midt mellom ”must be funny” og ”in a rich mans world” spør om det går bra.

Jeg er ikke spesielt god på smalltalk til vanlig heller. Jeg snakker for eksempel aldri om været. Vel … Det er en sannhet med modifikasjoner. Jeg snakker om været. Så godt som hver dag. Men jeg har en regel om at det aldri er jeg som skal bringe tema opp til debatt. Rett og slett fordi jeg ikke syns det er et tema som åpner for den mest interessante samtalen.

Brr … Kaldt i dag.

Ja.

Meldt æinda kalder i morra.

Uff da …

Men te vækka bli det milder igjæn.

Ja.

Trøng væl itj å bytt vinterdækk rektig æinno da.

Nei.

Det finns millioner av samtaler om været.

Det er trygt å snakke om været. Det byr ikke på de store uenigheter. I motsetning til religion. Eller flyktningesituasjonen, Snåsakaill’n, alternativ medisin, engler og demoner og spøkelser, NRK-lisensen, barneoppdragelse og det kommunale skoleverket. Og politikk. Det skal man ikke snakke om. I alle fall ikke i familieselskap. Særskilt ikke i svigerfamilieselskap.

Men det er nettopp det som er så vanskelig… Å samtale om ingenting.

Det er nettopp derfor jeg hater å snakke i telefonen. Hater det. Ikke fordi telefonen i seg selv er så forferdelig, men jeg takler rett og slett ikke all tompraten. For i telefonen holder det ikke å gi en kort beskjed og legge på. Det skal jabbes. Og jeg er dessuten helt taktløs når det gjelder å avslutte. Ofte roper jeg snakkes, mens personen i den andre enden er midt i en avhandling. Samtalen vi hadde, som fløt som et deilig stykke jazz, blir plutselig avbrutt som et knyttneveslag.

Snakkes!

Eh … Åja, skal vi avslutte nå.

Neida, hva sa du … Har Bjarne flytta fra Gøril sa du?

Ja, men det blir vel dyrt dette. Vi må vel kanskje avslutte. Men … Tenk det. De som har vært gift i 15 år.

Snakkes! Eh … Ja, 15 år, ja. Mhm … Og ellers da?

Jo, her er det sol. Var regn i går da. Og overskya fra morgenen av. Men nå har sola jaggu titta fram, du.

Ja …

En telefonsamtale skal nemlig avsluttes mykt og deilig. Den skal svinne ut i intet. Det skal jaes og neies og det skal hilses og fabuleres. Og avslutningen tar gjerne mer tid enn selve samtalen.

Skjønt har jeg en gammel onkel som fikser telefonsamtaler helt fint. Han gir en kort og konsist beskjed og legger på. Som en post it-lapp.

Hei, kom klokka 14.30 i morra.

Ok.

Duut – duuut – duuut …

Noen ganger er det alt som trengs. En post it-lapp-samtale.

Eller en samtykkende stillhet.

Det er derfor jeg setter pris på tannlegen. En setning jeg for øvrig tenkte jeg aldri skulle si. Men tannlegen og jeg har en stille avtale. Over en bedøvd kjeve stappa med diverse instrumenter vet vi at det er lov å holde kjeft. Selv om den for den ene av oss er på vidt gap store deler av tiden vi tilbringer sammen. Alt vi trenger er lyden av bor og sug, mens P4s slagere summer taktfast av gårde i bakgrunnen.

En og annen gang slenger han et spørsmål ut i lufta, men forventer ikke annet enn et ”gææææ” tilbake. Han forstår. Og henger heller på Anni Frid og Agnetha inn i siste refreng av ”Money, money, money”. Han ber meg spytte. Jeg sikler, betaler og forsvinner.