Med stødig hånd geleider Sara Lea Svensdóttir (19) fire tålmodige islandshester ut på gårdstunet i Svankil.

- Dette er Erro, Sunna, Tindra og Máney som vi fast skal bruke ved vår nystartede rideskole, smiler den unge etablereren stolt.

Læring og opplevelser

- Sara er født og oppvokst i gamet. Hun vet hva hun går til, tilføyer hennes mor, María Elísdóttir.

Maria driver og har drevet med oppdrett av islandshester helt siden 1997, og før de flyttet til Hitra hadde familien i en tjue års periode rideskole i Nord-Norge.

De to foretaksomme kvinnene har nylig etablert firmaet Hitra Hestesenter AS hvor Sara er den daglige lederen og María er med som god støttespiller og trår til ved behov.

Begge er utdannede instruktører, klare til å gi øyværingene en trygg og god opplæring i ridning. Sara har dessuten nylig avsluttet sin treårige utdanning i fra et hestegymnasium i Østersund hvor hun har spesialisert seg som ungdomsleder i tilknytning hest-relaterte aktiviteter.

Fra og med i høst skal damene tilby en fast rideskole for både barn og voksne som vil omgås hester og lære seg å ri.

Rideskolen er lagt til ukedagene tirsdag, onsdag og torsdag, og følger skoleåret. I tillegg tenker de å etter hvert gjennomføre ulike typer ridekurs i helgene.

- Vi har tilbud for nybegynnere, men også de som vil videreutvikle seg som ryttere. Til neste år er planen å starte med turistridning.

Fra knøttekurs til etter skolen-tilbud

Knøttekurset er for de minste barna fra fire til sju år, og de må ha med seg voksne ledsagere.

- Dette blir et koselig aktivitet hvor barn og voksne kan omgås med hestene i lag. De blir også bedre kjent med våre to sosiale shetlandsponnier Max og Manus som blant annet kan brukes til kjøring, forteller Sara.

De setter også i gang nybegynnerkurs for barn i skolealder og opp til 16 år.

- Disse kursene er mer ridningsorienterte enn knøttekurset. Det som er spesielt for rideskolen er at vi tilbyr timer rett etter skolen. Det vil si at skolebarn kan ta buss direkte i fra Fillan og hit til Kvenvær.

Både Sara og hennes mor María Elísdóttir er utdannende hesteinstruktører, og da de tidligere bodde i Nord Norge hadde de egen rideskole der. Maria har i tillegg drevet oppdrett av islandshester siden 1997.

Trygghet i fra bakkenivå

Kursene etter skoletid vil dessuten ikke kun bestå av ridning, påpeker Elísdóttir.

- Barna lærer å håndtere hestene ved å gi hestene mat, strigle og sele dem opp før ridetimene.

I følge Maria og Sara har større rideskoler en tendens til å hoppe over denne klargjøringen, og det synes de er trist.

- Trygghet i forhold til hestene skjer i fra bakken og ikke hesteryggen, det er derfor utrolig viktig at barna får ta del i disse oppgavene.

Å drive med hest har mange positive effekter, legger Sara til.

-Det kan føre til bedre selvtillit og økt selvstendighet. Jeg har også sett en undersøkelse som viser til at en stor prosentandel av kvinnelige ledere har drevet med hest i løpet av livet. Da vi hadde rideskole i Nord Norge hendte det vi fikk tilbakemeldinger på at unger hadde forandret seg veldig etter at de startet kurs hos oss. Vi ønsker at alle skal oppleve mestring på våre kurs, kanskje er det til og med noen som etter hvert får lyst til å delta i konkurranser.

Vil forbli små

I tillegg til nybegynnerkurs blir det mulig å ta privattimer på egen hest eller på en av senterets godt skolerte rideskolehester, sier Sara.

De har ingen planer om å bli store, men heller forbli en liten og eksklusiv rideskole.

- Det blir ikke en fabrikk-aktig rideopplæring hos oss, forsikrer damene.

- Vi har plass for opp til seks barn på knøttekurset og fire elever per kurs nå i vinter. Så får vi eventuelt se om det blir behov for å utvide litt etter hvert.

Stolt viser Sara fram de fire islandshestene Erro, Sunna, Tindra og Máney som skal brukes i rideskolesammenheng.

Helgekurs og turistridning

Hitra hestesenter ønsker i tillegg å tilby ulike kurs for de mer erfarne ryttere.

- Blant annet har vi tenkt å tilby horsemanship-kurs som vektlegger kjemi og kommunikasjon med hesten mer enn ridning. Vi ønsker også tilbakemeldinger på hva slags andre kurs som kan være interessante å delta på i framtiden.

De håper at hyttefolk og tilreisende også blir å benytte seg av helgetilbudene deres.

I løpet av neste sesong planlegger de å tilby forskjellige rideturer i vakker Hitra-natur.

- Kvenværingen Bjarne Johan Faxvaag har en gang sagt at den eneste begrensning når det gjelder å utvikle turisme, det er ens egen fantasi. Og det tror jeg han har veldig rett i. Vi ønsker å tilby besøkende turer på ulike lengder, hvor man rir ut i fra gården i Svankil. Alle uansett ferdighetsnivå skal kunne melde seg på våre arrangerte rideturer.

Åpen stall

Å drive rideskole for et såpass vidt spekter brukere krevet variert og vedlikeholdt kunnskap i fra instruktørenes side, sier damene.

- I tillegg krever det svært godt skolerte hester. Alle islandshestene som skal brukes av Hitra Hestesenter er av egen oppdrett. De er trygge, samarbeidsvillige, blide og artige hester.

Oppstart av rideskolen blir i månedskiftet august-september. Før den tid planlegger damene en «åpen stall-dag» ved ridesenteret på Svankil.

- Søndag 27. august mellom klokken 10 til 15 er det mulig å komme hit for å bli bedre kjent med oss, ridesenteret og hestene våre.

Så vidt det er Sara og Maria bekjent, finnes det ingen andre aktive og godkjente rideskoler på Hitra fra før av.

- Vi håper derfor at ridetilbudet vårt blir godt mottatt og at lokalbefolkningen benytter seg av det.

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no