For første gang skal det arrangeres Laksefestival ved Nabeita skole.

- Under Laksefestivalen skal elevene lære alt som har med laks å gjøre. De får et innblikk i det som skjer av næringsvirksomhet på Frøya og de blir kjent med lokalsamfunnet sitt, forteller lærerne Rune Hoff og Lise Måsøval.

Dette handler om identiteten til ungene som vokser opp med havbruksnæringen rundt seg, legger lærerne til.

Laksefestivalen varer tre dager til ende, med fullt program den 11. 12. og 13. mai og hele oppvekstsenteret skal ta del i festivalen, både barnehagen og skolen med til sammen 200 barn i ulike aldre fra Nabeita - og Nordskaget skolekrets.

- Mye henger sammen med laks her på Frøya

De gleder oss stort til Laksefestivalen, det bekrefter ungene jeg treffer i skolegården.

- Det blir artig med fisketur, kokkekurset og besøk hos de forskjellige oppdrettsanleggene.

Eleven Gils Rooker tror de har noen spennende dager i vente.

-Det er mye som henger sammen med laksen her på Frøya. Jeg tror jeg kommer til å lære mye nytt under Laksefestivalen.

Laksens ringvirkinger i nærmiljøet

- Dette er vår mulighet til å gi elevene andre opplevelser utenom klasserommet, derfor er vi i gang med dette prosjektet forteller lærerne.

- De eldste elevene skjønner mest av opplegget vi skal gjennom og gleder seg derfor mest. De yngre elevene må nok oppleve dette først, for å forstå hvor gøy det kommer til å bli, sier Lise.

- For mange av barna er mye av dette med havbruksnæringen skjult. Kanskje har de foreldre som jobber innen næringa, men de klarer ikke helt å se for seg bredden av det som foregår her i regionen. Så nå får de se med egne øyne og lære hvordan alt henger sammen, legger Lise til.

I tillegg til Rune og Lise, er det lærer Grethe Lund som har ordnet mest rundt Laksefestivalen, - det er Grethe som er laksegeneralen.

Nedtellingen til festivalen er i gang.

Bedriftsbesøk

Under Laksefestivalen blir det forskjellige bedriftsbesøk.

- Vi skal besøke Bewi, Havbrukstjenesten, Aqualine og Frøya Transportsenter.

Det planlegges også omvisning hos Salmar, og Eidsvaag kommer til å stille med fôrbåt som elevene skal få komme ombord i.

- Vi skal til Måsøval og besøke oppdrettsanlegg, itillegg kommer Måsøval hit til skolen og med seg har de en simulator, såkalte oculusbriller, som ungene skal få prøve og de vil gi elevene et innblikk i laksens liv.

Langsiktig rekruttering

Frøya videregående skole bidrar også stort under Laksefestivalen.

- Lærer Ola Vie kommer med et biologiopplegg og elevene ved kokkelinja skal holde kokkekurs for barna. Skolebåten "Fru Inger" skal ta med ungene ut på fisketur.

Lærerne synes det er godt gjort at den videregående skolen tar seg tid til å stille selv opp på festivalen, selv om det er eksamenstid ved skolen.

- De ser vel på dette som en langsiktig rekruttering hvor de får vist ungene hvilke ulike yrkesvalg som finnes på Frøya.

Laksefesten skal inkludere flere fag, blant annet kunst- og håndtverk. Allerede har det kommet opp noen laks på veggene, etter hvert skal det bli til en hel laksestim.

Ingen har takket nei

- Næringslivet og den videregående skolen som har blitt forespeilet å stille på Laksefestivalen, har vært veldig positive til opplegget.

- Ingen av de vi har spurt om å stille, har sagt nei.

Med havbruk på alle kanter, er det meste de skal besøke i gåavstand, men ikke alt.

- FAU på Nabeita og på Nordskaget har sponset oss, det samme har banken og Ervik laks, så vi har fått ordnet med råvarer til kokkeleringen og ikke minst busskyss som koster en god del, så det er vi takknemlige for.

Rekker ikke alt

Det blir spennende å se hvordan den aller første Laksefestivalen blir, men lærerne regner med at det blir Laksefestival flere ganger. Kanskje annenhvert eller hvert tredje år, for det krever ganske mye planlegging, sier Rune og Lise.

- Vi får ikke vist alle sidene ved havbruksnæringen denne gang, det rekker vi ikke, men kanskje får vi vist dem noe nytt neste gang Laksefestivalen arrangeres.