Da representanter fra Frøya videregående skole var i Sør-Korea våren 2014, ble det inngått en firepartsavtale mellom Frøya videregående skole, NTNU, Universitetet i Busan (Sør-Koreas nest største by) og Wando fiskerihøyskole. Avtalen går på utveksling av kunnskap om havbruk.

Kunnskapsutveksling

Til nå har koreanerne besøkt Frøya tre ganger, mens frøyværingene har vært i Sør-Korea to ganger.

Da Wando-skolen var på et månedslangt besøk på Frøya i januar i år, ble samarbeidsavtalen mellom de to skolene viderført og to måneder senere var lærere i fra restaurantfag på Frøya videregående i Sør-Korea, hvor de lærte hvordan koreanere bruker tang og tare som mat. Representanter fra de videregående skolene i Melhus og Fosen var også med på turen.

Gjenvisitt for enkelte

Denne gang er det femten sør-koreanere sin tur til å besøke øyregionen.

- Det er elleve studenter, tre lærere, samt viserektoren Lee Sinki i fra Wando Fiskerihøyskole. Av disse er det to av lærerne og to av studentene som har vært her på Frøya tidligere, forteller rektoren ved Frøya videregående skole, Espen Arntsberg.

Delegasjonen kom til Frøya lørdag den 10. og skal være her fram til lørdag 27. oktober.

Brohode og ambassadebesøk

I løpet av oppholdet på Frøya, skal de delta på Brohodekonferansen som går av stabelen denne uka og de skal besøke ulike bedrifter på både Hitra og Frøya. De skal inn til Trondheim å møte fylkeskommunen for å fortelle om samarbeidet mellom skolene og samtidig skal de gjennom en del skolerelaterte aktiviteter i løpet av de to ukene de har til rådighet på Frøya.

- Vi skal også holde to ulike workshops. Den ene omhandler mat, den andre omhandler fjæra og tang. På veien hjemover igjen, skal de stoppe innom hovedstaden og der skal de besøke Sør-Koreas ambassade, forteller Arntsberg.

Mottatt som familie

- Vi er veldig takknemlige for den hjertevarmen vi opplever her på Frøya, vi har blitt mottatt som familie, forteller viserektor ved Wando Fiskerihøyskole Lee Sinki.

Elevene han har med seg til Norge ser fram til å lære mye nytt i løpet av oppholdet i øyregionen, særlig rundt lakseoppdrett, forteller viserektoren.

- Til gjengjeld håper jeg at vi kan gi kunnskap rundt benyttelsen av tang tilbake til Frøya videregående skole, legger Sinki til.

- For vår del er Wando Fisheries High School med i dette samarbeidet, fordi vi tror at samarbeid med ulike land og møtet med utenlandske studenter og aktører vil gi skolen og studentene våre høyere kvalitet.

F.V: Hwang Yousun, daglig leder for Blått Kompetansesenter Bjørnar Johansen, Asgeir Johansen, rektor Frøya VGS Espen Arntsberg, viserektor ved Wando Fiskerihøyskole Lee Sinki, Choi Seoyang, Jessica Flores, lærer ved Meldal VGS Åshild Sveli, Kim Gowoon.

Ny tur i mars

Åshild Sveli, lærer ved restaurant -og matfag vedMeldal videregående skole er også på Frøya denne dagen i forbindelse med besøket. Hun var med til Sør-Korea i mars.

- Vi lærer mye nytt i samarbeidet med Wando, blant annet lærer vi om oppdretten og bruksområdene som finnes i forhold til tare som er en enorm næring i Sør-Korea, sier Sveli.

Hun og rektor Arntsberg forteller at det i mars 2016 vil bli en ny tur til Sør-Korea, med lærere i fra Frøya, Meldal og Fosen videregående skole.

- Vi må selv kunne mye om tare for å kunne undervise i det, derfor drar lærerne dit igjen, sier Sveli.

Når Frøya skal avlegge Wando og Sør-Korea et nytt besøk, blir det trolig mulig for enkelte elever å være med på turen også, sier rektoren og legger til at det videre arbeidet vil blant annet bli å knytte de videregående skolene på Hitra, Fosen og Meldal ytterligere til prosjektet.

Rørende gjensyn

Daglig leder ved Blått kompetansesenter og tidligere rektor ved Frøya videregående skole, Bjørnar Johansen, forteller at det ble et veldig rørende gjensyn med delegasjonen i fra Wando.

Både han og Espen Arntsberg var med på besøket i Sør-Korea forrige gang, - og når man har truffet hverandre såpass mange ganger som vi har med Wando-skolen, så blir det knyttet sterke bånd oss i mellom.

Lærer Choi Seoyang og viserektor Lee Sinki overrekter ulike tangprodukter i gave til daglig leder av Blått kompetansesenter Bjørnar Johansen og rektor ved Frøya videregående skole, Espen Arntsberg..

Bjørnar sier det er flott å se kontakten som er skapt mellom elevene i fra skolene.

- Og til tross for kulturforskjellene og at de kommer i fra to veldig ulike land - når de kommer sammen blir de ungdommer uansett, smiler han.

Skolene har mye å lære av hverandre, både kulturelt og i forhold til matproduksjonen i havet, slår både Arntsberg og Johansen fast.

- Vi vet at i framtiden så må vi produsere mye mer mat og da blir den blå åkeren viktigere og viktigere. Jo mer mat vi kan produsere, jo bedre, og gjerne i samarbeid med andre land for det er fredsskapende arbeid, sier Johansen.

Dette er bare starten på et givende, lærerikt og viktig samarbeid legger Arntsberg til, - og det er et samarbeid vi har stor tro på også i framtiden, avslutter de to.