Mangeårig kamskjell-dykker Ola Skjåk-Bræk har renset en god del tonn kamskjell gjennom karrieren. Men aldri før har han sperret øynene opp på samme måte som da han her en høstdag sto og renset fangsten på restaurant-kjøkkenet sitt på Ansnes. For i vasken ramlet en brun, nokså tung kule, som snart viste seg å være en brunsvart perle.

Perla er hele ni millimeter i diameter. Ifølge en ekspert kan dette være den største perla som noengang er funnet og registrert fra et kamskjell i Norge.

- Jeg sto på kjøkkenet med rundt 100 kamskjell, som jeg skulle rense. Så klirrer det i vasken. Rent umiddelbart tenkte jeg ikke på det, men så satte jeg igang kjøkkenkverna, og "spjoing!" kom det plutselig ei kule sprettende. Det så ut som en slags pellet som du finner i blomsterpottene, vet du. Da jeg tok den opp, var den så mye tyngre. Jeg sto ei stund og så på den før jeg fikk kopla at dette hadde ramla ut av kamskjellet. Kula var veldig jevn og fin, og så plutselig sol det meg at "herregud! Dette må være ei perle!". Fargen er veldig identisk med de brune ringene du finner inni kamskjellet, forteller Ola Skjåk-Bræk til Hitra-Frøya.

Skjåk-Bræk tok kontakt med NTNU, som sendte ham videre til Havforskninginstituttet.

- De kunne fortelle meg at det er funnet perler i kamskjell før, men at de er sjelden. Og da de hørte størrelsen, så sa de at dette er unikt, forteller fangstmannen.

Dette bekrefter forsker Øivind Strand ved Havforskningsinstituttet over for Adresseavisen, som først omtalte funnet.

- De perlene vi har sett opp gjennom årene, har vært under fem millimeter. Det er ikke uvanlig å finne perler i kamskjell, men jeg har aldri hørt om funn av ei så stor perle som den på Hitra. Det må være ny norsk rekord, sier Strand til adressa.no.

Perla er svart på grunn av høy alder på kamskjellet, forteller forskeren. Ola Skjåk-Bræk sier til lokalavisa at han fridykket ikke veldig langt unna Ansnes da han fant det ekstra store skjellet. Noe nærmere stedsangivelse vil han ikke gi.

- Vi var og dykka på en plass som det nok ikke har vært plukka skjell på før. Det var veldig, veldig store skjell, og gamle, opp i 20 år, med 19 og over 20 centimeter i diameter og med svære muskler. Så her var vi litt forsiktig med å høste. Jeg har rensa noen tonn med kamskjell i mitt liv, og funnet noen sandkorn og grus, men aldri perler, forteller han.

En naturperle i samme størrelse ville blitt taksert til 12.000-15.000 kroner, mener Skjåk-Bræk, mens denne perla har større affeksjonsverdi for fangstmannen enn at han vil selge den.

- Dette er såpass sært og artig at perla har mye større verdi for oss her enn penger. Det blir nok så vi lager en ring av den og stiller den ut i en monter her på Ansnes Brygger, sier han.