Det første barnet i helt nye Trøndelag fylke ble født klokka 00.33 natt til sist mandag ved St Olavs hospital. Det var en jente fra Tydal. Men for nøyaktig tretti år siden var det en hitterværing som ble årets første trønder. Ole-André Fillingsnes var raskere ut enn både sørtrøndere og nordtrøndere den gang, godt hjulpet av mamma Sigrid Helene Hanssen.

- Litt artig å tenke på nå i disse storTrøndelag-tider, sier Sigrid Helene med et smil.

Åtte timer og 50 minutter inn i det nye året kom Trøndelags nyttårsbarn i 1998 til verden. Adresseavisens journalist og fotograf møtte opp ved Regionsykehuset i Trondheim for å forevige nyttårsbarnet og hans mor.

Kvinnelig maskinfører

- Jeg kjørte gravemaskin i familiebedriften Br. Hanssens anleggsdrift på Hitra på den tiden, og det husker jeg de gjorde et stort nummer av da de intervjua meg, forteller Sigrid Helene til lokalavisa. Kvinnelige maskinførere var jo enda mer oppsiktsvekkende for tretti år siden enn det er i dag.

"Årets nyttårsbarn er antakelig et av de første i verden som er født av en anleggsmaskinfører," skrev Adresseavisen den gang.

Senere har Sigrid Helene jobbet en årrekke i entreprenørselskaper før hun for noen år tilbake flyttet hjem til øyregionen. Etter en periode som teknisk sjef i Frøya kommune, har hun nå ansvar for den daglige driften ved turistanlegget Angelamfi i Grefsnesvågen på Hitra samt har eget hyttefelt-prosjekt hjemme i Tranvikan.

Bursdagsfest

Ole-André bor i dag i Stjørdal og feiret ifølge sin mor 30-årsdagen med over tretti gjester nå på nyttårsaften. Mamma, som var bare 18 år da gutten ble født (men rundt 19 år fire dager senere), takket nei til bursdagsinvitasjonen og dro på hyttetur i fjellet i stedet.

Om fødselen for tretti år siden skrev Adresseavisen at det ikke helt var i mammas tanker at Ole-André skulle komme som nyttårsbarn. Nyttårsaften sto Sigrid Helene ved vinduene på sykehuset og tittet på nyttårsrakettene. På grunn av litt komplikasjoner tidligere i jula, hadde høygravide Sigrid Helene reist til byen for å være i nærheten av sykepleierne, mens pappa Tidemann Fillingsnes var hjemme på Melandsjø.

Tøff fødsel

Klokka 0230 inn i det nye året gikk vannet, og etter en seks timer lang og tøff fødsel kom gutten til verden.

- En skikkelig frisk liten fyr, god og rød i kinnene, skrev avisa.

- Neste uke reiser Sigrid Helene og gutten hjem til Melandsjø. Hadde ikke knøttet vært så utålmodig med å komme til verden, kunne han flyttet direkte inn i nyhuset. Han må nok vente noen dager. Pappa Tidemann er gårdbruker og mamma er anleggsmaskinfører-lærling. Men det blir nok noen dager før hun sitter på bulldozeren, skrev avisa. Ti minutter etter Sigrid Helenes fødsel kom det nordtrønderske nyttårsbarnet til verden.