Kikker du mot øst-sørøst rett før soloppgang i disse dager, ser du tre ”stjerner” på rekke og rad. Men ”Stjernene” er i virkeligheten våre to naboplaneter Venus og Mars, med kjempeplaneten Jupiter i midten.

Lørdag morgen vil Mars, Jupiter og Venus være "nærmest" hverandre, i alle fall slik vi ser dem, før de øker avstanden til hverandre igjen. Neste gang denne trioen samler seg igjen er i 2021.

Både Morgestjerne og Aftenstjerne

Planeten Venus er vår nærmeste nabo, er bare litt mindre enn Jorda, og har sin bane mellom oss og sola. På grunn av det viser Venus seg for oss bare i demringen eller skumringen, avhengig av om den befinner seg vest eller øst for sola. Da kalles den henholdsvis Morgenstjernen eller Aftenstjernen. Den lyser kraftigst av alle planetene i solsystemet.

Den røde planeten

Mars lyser ikke så sterkt, selv om den er vår naboplanet i bane ”utenfor” oss. Men den er er mye mindre enn jorda. Den kalles også den røde planet, noe man tydelig kan se i en kikkert.

Større enn alle til sammen

Gassplaneten Jupiter er neste planet utenfor Mars igjen. Den vises godt selv om den ligger fem ganger så langt unna sola som jorda. Grunnen til det er den enorme størrelsen. Den er den største av de åtte planetene i solsystemet, og har 2,5 ganger så mye masse som alle de andre planetene til sammen.

Rett før sola kommer opp kan det hende du får se Merkur, som er den nærmeste planeten til sola. Den er bitteliten, og sees som en liten lysende prikk rett over horisonten.

Utover høsten og vinteren vil Venus, Mars og Jupiter få større og større avstand fra hverandre. Jupiter vil gå høyere og høyere på himmelen, mens Venus vil gå lavere og lavere. Mars vil sakte synke på i horisonten utover senvinteren.