Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS "Fram" har i dag bekreftet sin ankomst til Frøya 27. september i 2014. Det forteller Jan Otto Fredagsvik i Frøya kommune. Fredagsvik var også sentral da hurtigruteskipet ankret opp utenfor Sistranda i 2010.

Erfaringene herfra og målrettet jobbing mot Hurtigruten er årsaken til at selskapet velger å legge turen tilbake.

- De var begeistra de som la til sist gang. Kapteinen sa at hvis han kunne bestemme, ville hurtigruta kunne gå i fast anløp her fra 2013. Nå har det ikke akkurat blitt sånn ennå. Men de kom tilbake til oss i høst med spørsmål om vi kunne tenke oss å ta imot dem igjen og hva vi eventuelt har å by på. Så vi har sendt over noen skisser til pakker. I dag fikk vi bekreftet datoen, sier Jan Otto Fredagsvik til lokalavisa Hitra-Frøya.

MS "Fram " er Hurtigrutens ekspedisjonsskip, og tilbringer tiden i Antarktis når det er sommer der, og tilsvarende i nordområdene når det er sommer her. Skipet har kapasitet på 318 passasjerer.

- Hurtigruten har signalisert at vi har spennende pakker og har booket anløpet. Sist inkluderte anløpet et besøk på gammelfabrikken til Salmar. Nå står nyfabrikken her, som jo kan bli spennende. Dessuten vil vi i 2014 jo åpne kultur- og kompetansesenteret. Vi foreslår å ta gjestene med på et besøk på det nye senteret for å gi dem en forsmak på Froan, før vi med mindre båter tar dem med ut i Froan, skisserer Fredagsvik.

- Dette er strategisk viktig i turistsammenheng?

- Ja, klart det. I september 2014 har vi senteret på plass, og at vi allerede kan begynne å booke inn kunder, er viktig. Sist fikk de alt gratis, og vi fikk noe kritikk for det. Denne gangen må vi se hva vi kan kunne ta betalt for av de tjenestene vi legger opp til, sier Fredagsvik

I 2010 var det 250 tyske gjester som ble kjørt i land på Sistranda med lettbåter. Gjestene ble den gang tatt imot av ordføreren, fikk omvisning på Salmar, foredrag i amfiet på Frøya kulturhus og anledning til å rusle rundt i sentrum. Cruisepassasjerene ankom tidlig og butikkene var egentlig ikke åpne, men handelsstanden sørget for at butikkene åpnet tidlig denne dagen.

- Mulighetene for faste anløp på hurtigrutas ordinære ruter, er nok fortsatt bare en flyktig tanke.  Men nå ser det i alle fall ut til at Frøya kan få årlige anløp på Fram’s tur fra Svalbard til Antarktis. I motsetning til i 2010, da vi hadde noen få timer på oss for å legge til rette, har vi nå halvannet år, forteller Fredagsvik.