Aleksandra Trzaska dro i fjor høst fra Frøya tilbake til sitt tidligere hjemland Polen, for å studere.

Da Aleksandra Trzaska (19) var 11 år, flyttet hun med sin mor og søster til Frøya. Overgangen i fra å bo i storbyen Kraków i Polen med sine over 750 000 innbyggere, til å flytte til Sistranda var stor. Og det var med blandede følelser de flyttet hit.

- Det var spennende å flytte til et nytt land, men på samme tid ville jeg ikke forlate resten av familien og vennene mine i Polen. Det som veide opp for flyttingen, var at jeg kunne bo sammen med faren min igjen, som allerede hadde bodd på Frøya i tre år. Ny skole og nye venner ventet Aleksandra, og et nytt språk som hun overhodet ikke kunne i fra før av.

- Det gikk heldigvis ganske fort å lære norsk og jeg ble raskt vant til min nye hverdag i Norge.

Foreldre på Frøya

I løpet av sine nitten år, har hun flyttet flere ganger, forteller Trzaska.

- Derfor er det litt vanskelig for meg å si akkurat hvor jeg føler meg mest hjemme, men jeg tror ikke Frøya er "hjem" for meg.

Hennes søster har også flyttet tilbake til Polen, men til en annen by; Warszawa.

- Mamma og pappa bor fortsatt på Frøya, derfor er det et viktig sted for meg.

Musikalene

Aleksandra elsker musikk, og har opptrådt ved flere ulike arrangement i øyregionen opp gjennom årene. Hun sier det er vanskelig å skulle velge seg ut et minne.

- Men helt ærlig talt, så må det nok bli musikalene på Frøya. Jeg savner virkelig å være en del av oppsetningene, for det var helt spesielt og ei fantastisk tid. Bare Elin Karpinski Strandheim klarer å få til noe slik og jeg er sikker på at jeg ikke kunne opplevd det samme noe annet sted.

- Hva savner du ikke?

- Det er litt vanskelig å si. Kanskje det at alt er så langt unna Frøya, og at det ikke er like mye å gjøre der som i en storby.

Medisinstudier

Siden i fjor høst, har Aleksandra bodd og studert sørvest i Polen, i storbyen Wrocław.

- Å være medisinstudent er fantastisk, men også veldig vanskelig, smiler hun. Studieløpet hennes varer fram til 2021 og hun må fullføre alle seks årene i Polen, - men hvert år har vi obligatorisk praksis ved sykehus, og kanskje kommer jeg til Norge for å ta praksisen min der.

Hun medgir at studiene tar opp det meste av hennes tid, selv om Wrocław har enormt mye å by på.

Hva skal til for at du flytter til Frøya igjen da?

- Det vet jeg faktisk ikke. Akkurat nå fokuserer jeg på studiene og håper jeg klarer å gjennomføre. Og hvem vet, kanskje jeg om seks år finner veien tilbake til Frøya igjen.

980 12 034

cecilia@hitra-froya.no